Hur kan det få fortsätta, SvRf?

Hur kan det få fortsätta, SvRf?

Posted by admin in Sexuella övergrepp 15 feb 2017

Vi kan kalla henne Lotta. Hon är mamma, har själv ingen ridbakgrund men barnen har ridit och tävlat.

Det var så hon kom i kontakt med honom. Mannen vi kan kalla Pelle.

Och jag är inte förvånad när jag pratar med Lotta,
för jag har hört så mycket om Pelle under så lång tid att allt jag gör är nickar igenkännande.

Det hon berättar har jag hört från fler. Folk som Lotta inte känner.

Pelle gillar småtjejer, och han är verksam som tränare och verksamhetschef i ridsporten i detta nu.

Trots otaliga rykten om vad han pysslar med, trots en polisutredning som likt merparten av alla utredningar om sexualbrott lades ner i brist på fällande bevis, trots att så många VET får han fortsätta.

Förbundet vet också. Trots det fick han förnyad tränarlicens för 2017 och har ett uppdrag inom SvRf.

J, som jag skrev om i november lade an på flickor med svaga familjeband, ofta saknades pappan i bilden.

Pelle nästlar sig in i hela familjen, enligt Lotta.

– Han plockar upp dem när de är i typ 10-årsåldern. Värmer mammorna och lovar guld och gröna skogar. Eftersom många tror att han är homosexuell litar man på honom. När de fyllt 15 får de följa med på tävling på annan ort. När de väl är där och skall checka in på hotellet finns bara ett rum. Vad ska de göra? Långt hemifrån och inga föräldrar med, inget val.


I övrigt går han till väga som män som gillar minderåriga alltid gör.
Bryr sig om dem, får dem att känna sig utvalda och speciella, knyter dem till sig med uppmärksamhet och fördelar som till exempel enskilda träningar och fina hästar. Och ser till att det blir övernattningar.

Detta är ett sms från en flicka som delade rum med Pelle:

“Han var vääldigt på när jag sov där. Jag sa redan innan att jag inte var intresserad av att göra något med honom och han sa att de var okej. Jag la mig och sov med T-shirt på och allt. Men han lät mig inte vara. Tog på mig och pilla mig i håret och tog på mina läppar osv. De slutade med att han tog av sig och låg naken i sängen och som han alltid säger ”tycker du jag är pinsam nu?” Jag ville inte göra något med honom så jag vände mig om. Lyckade somna lite men han klappade på mig typ hela natten. Jag kysste honom en gång, vilket jag inte skulle ha gjort för de blev bara värre. Trodde han skulle nöja sig då. Men de sjukaste är när han fattar att jag inte vill ta på honom så lägger han sig och runkar av sig själv istället…. Asså jag trodde jag skulle dö ??”

Jag har också pratat på telefon med en annan flicka som idag är vuxen, vi kan kalla henne Lina.

Hon hade i tonåren ett konstigt förhållande med Pelle. Hon var då hans elev.

– Jag känner inte igen mig själv när jag tänker på den tiden. Han hade alltid ihop det med flera samtidigt, men det var inget man förstod utan vidare. Man fick en nyckel hem till honom, det var ett tecken på att man var utvald. Och nyckeln blev ett maktmedel, när han var missnöjd bad han att få tillbaka nyckeln.

– Efter ett tag räknade jag ut att jag inte var den enda som hade nyckel. Det blev osämja mellan oss tjejer och det kunde störa på till exempel tävlingar och träningar.

En medelålders man som hade ett litet harem av tonårsflickor som han tog för sig av, som kände varandra.

– Han älskade osämjan det skapade mellan oss.

Linas förhållande med Pelle pågick i flera år. Hennes föräldrar visste inget. Den som avvisade honom det minsta lilla fick kalla handen; mindre uppmärksamhet på träningar till exempel, eller ingen info om viktiga saker som pågick.

– Han var bra på att ge skuldkänslor. Det var alltid synd om honom, han var så ensam och sånt.

Lina svarar sansat och lugnt på mina frågor, jag pratar med henne ett par gånger. Till slut måste jag ställa frågan hur hon som ung flicka kunde vara attraherad av honom. Han var ju ändå flera decennier äldre.

Lina gör en liten paus innan hon fortsätter. Hon var inte attraherad, hon gjorde det ändå. Pelle ville att hon skulle titta in hos honom 4-5 kvällar i veckan helst. Bara han sov när hon åkte hem var det okej att “smita”.

– Alltså, jag grät nästan varje gång jag gick hem från honom. Jag kände mig så äcklig och smutsig, stod inte ut med min egen andedräkt efter, köpte tuggummi, åkte hem och duschade.

Varför gjorde hon det då, om hon mådde dåligt av det?

Återigen gör Lina en liten paus innan hon fortsätter.

– Det var den här hjälpen man fick, känslan av att känna sig duktig och sedd och utvald. Om man brinner för något gör man nästan vad som helst för att nå framgång.

När hon säger detta kommer jag att tänka på Patrik Sjöberg som under flera år utnyttjades av sin tränare.

Tränar- elevrollen är ett utpräglat beroendeförhållande där vänskap, känslan av att dela känsloladdade upplevelser och att tillsammans nå framgång förenar.

Dessa saker hände under 2010-talet. Jag har mer stoff, men jag behöver inte göra det här inlägget så värst mycket längre. Jag har pratat med Lotta, jag har intervjuat Lina och jag har kollat med väl insatta källor jag litar på från flera håll av landet.

Jag har också sett skärmdumpar på sms där han försöker förmå tjejer att komma till hans hotellrum på tävlingar. Han skriver lite barnsligt med många emojis och hjärtan. “Saknar dig, puss puss…”

Pelle har hållit på så här länge. Jag har hört berättelser från tre decennier. Ingen vet hur många tjejer i beroendeställning Pelle utnyttjat.

Svenska Ridsportförbundet.Ni måste göra något!

I travet räcker det numera med ett enda snuskigt sms. Men i ridsporten måste det bli fällande dom innan de här männen kan åtgärdas?

Om det ens går då, i ett fall från 90-talet överklagade mannen och fick sedan fortsätta att driva ridskola.

Lotta, som själv inte jobbar inom ridsporten, är helt förskräckt över hur man inom sporten verkar hålla Pelle om ryggen. Över hur många som blundar, som inte ser vad som pågår mitt framför dem och över att ingen vågar.

– Inom vilken annan sport som helst skulle han tas bort bara, men här vet man inom organisationen och han får ändå vara kvar! Han bara flyttas runt lite.

———————————————————————————————————————————

Hur kommer det sig att sådana här män får fortsätta?

Vad är det vi inte vågar? Stå upp för våra barns rätt att slippa bli antastade av gubbar?

Vi kan inte ha tränare som är på barn helt enkelt!

Förbundet tycks inte vilja agera mot någon som inte är dömd. Jag har i ett tidigare blogginlägg föreslagit att alla som sker uppdrag eller tjänst inom ridsporten ska visa upp ett utdrag ur brottsregistret. Men när jag forskat på om Pelle inser jag att det inte räcker, vissa lyckas ständigt slinka emellan och åker aldrig fast.

Nå, eftersom det handlar om barn måste man jobba förebyggande. Med gällande policy är det nästan omöjligt att komma åt de här männen.

Förbundet måste sluta titta efter vad som är olagligt, och göra som travet: titta på vad som är OLÄMPLIGT.

När det gäller barn och unga måste gränserna dras snävare. Det är inte olagligt att en 45-årig har förhållanden med sina 15-åriga elever. Eller 17-18-19-åriga elever.

Men det är olämpligt. Helt extremt olämpligt!

Svenska Ridsportförbundet:

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: gör som travet, sätt ner foten.

Åtgärda män som Pelle.

NU.

Kommentarer från Facebook