Sofie blev grundlurad -så undviker du bedragare i hästvärlden.
Att hästvärlden är full av skojare av olika slag är ingen nyhet.
Att bli lurad vid hästköp eller av människor som erbjuder hästrelaterade tjänster är tyvärr inte ovanligt.
Ibland kan det kännas pinsamt att erkänna att man blivit lurad.
Så svårt kan det vara att vissa hellre håller fast vid lögnen ända in i kaklet.
En som varit med om att bli lurad är Sofie, som tidigare berättat i Aftonbladet som i sin artikel valde ett annat fokus än här.
Sofie började om med hästar efter ett antal års uppehåll.
– Det hade varit flera dödsfall i min familj under ganska kort tid och jag gick igenom en livskris. Jag började kika på annonser på Hästnet bara för att må bättre.
Sofie tog upp ridningen igen och familjen köpte en liten gård ungefär 10 mil utanför den storstad de kommer från. Det var en stor omställning, men de trivs.
Innan flytten hade hon köpt en ponny av en kvinna som det lite längre fram skulle gå rejält snett med, vi kan kalla henne Nina.
Sofie, som i tonåren tävlade i hoppning, behövde någon som kunde träna dottern. Hon behövde i det läget ingen ”känd” tränare, så hon anlitade Nina.
– Hon sa att hon hade ridit SM och EM på ponny, att hon jobbat med hästar på Irland och i Tyskland och tävlat 140 på storhäst. Hon pratade om sin karriär och jag hade ingen anledning att tro att hon ljög.
– Hon hade ett sätt som fick folk att följa henne. Hon uttalade sig bombsäkert om allt som rörde häst och jag hade ingen anledning att ifrågasatte det då.
Sofie har under större delen av sitt liv jobbat i kulturbranschen och är van vid människor med grandiosa personligheter, så för henne är det inte en konstig sak att någon är lite ”mycket”. Under lång tid var känslan att de verkligen var vänner.
– Det tog lång tid innan insikterna fick fäste. Det var först efteråt jag insåg att jag faktiskt sett en massa varningsflaggor under tidens gång, men förträngt dem.
Lektionerna präglades av ett högljutt sätt att undervisa och starka skiftningar mellan beröm och motsatsen till beröm, ofta under en och samma lektion.
En av de händelser där Sofie kände att något var fel var en lektion där en åttaåring skulle ”lösa en sak själv” enligt Nina. Barnet ramlade av, Sofie som kände hästen såg att Nina ställde för höga krav.
– Jag bad Nina att sänka ett hinder, då blev hon väldigt aggressiv.
Efter det fick Sofie tillåtelse att leda flickan och ponnyn, men hindret var högre än barnet vågade hoppa.
– Jag valde mellan att hamna i konflikt med Nina inför alla eller att svika barnets förtroende för mig. Jag sprang med flickan och ponnyn mot hindret mot hennes vilja.
De hoppade tillsammans och Sofie hjälpte flickan att sitta kvar genom att ta tag i jackan. Direkt efter kände Sofie att hon hade gjort fel.
– Jag fattar inte varför jag gjorde det, jag borde ha ställt mig på flickans sida. Jag är i andra sammanhang inte alls en person som har svårt att säga ifrån. Efteråt ringde jag till flickans mamma och berättade vad jag hade gjort och att det inte var bra.
Vid lektioner med Sofies dotter blev det alltmer skrik och gap och kränkningar och dottern skulle rida med ett hårt band runt axlarna.
Varken Sofie eller dottern mådde bra under träningarna och Sofie förstod inte just då att de egentligen var rädda för det labila beteendet. En del andra tränade för Nina en eller ett par gånger men valde att inte fortsätta.
– Nu förstår jag att de hade sunda reaktioner, själv var jag nog alltför insnärjd redan.
Sofie hann bli involverad i ett hästköp och ett samarbete med Nina, något som skulle gå kapitalt snett.
När en häst de hade ett samarbete kring skulle checkas krävde Nina att Sofie skulle köra till den veterinär hon tyckte var bäst, 25 mil enkel väg i snöväder.
– Jag minns att jag sa till en vän då att det känns som om hon äger mig.
I en konflikt kring samarbetet där krävde Nina Sofie på pengar. När Sofie ville prata med henne gick hon under jorden och gjorde sig okontaktbar.
Känslan av att något var väldigt fel växte.
Sofie började leta i TDB men kunde inte hitta något som styrkte att Nina hade några av de meriter hon uppgivit. Hon ringde Svenska Ridsportförbundet som förklarade att resultat på elitnivå mellan 2000-2010 alltid är registrerade.
Men -det finns inga elitmeriter att hitta på Nina.
– Jag gick som i ett töcken i omkring en vecka innan det sjönk in i mig att jag var grundlurad. Det här var en person jag trodde att jag var vän med och som jag i två år hade betalat för träningar. Totalt 27 000 kr.
Sofie blev därefter stämd av Nina angående det senaste hästköpet. Det slutade med att Sofie betalade en mindre summa bara för att, som hon uttrycker det, bli av med Nina och slippa rättegång.
I efterhand har fler mynt trillat ner, som insikten att Nina själv knappt kan rida och att deras ”vänskap” i första hand handlade om inkomster inkomster för Nina.
– Jag trodde inte att jag var en sån som kunde gå på en sån här bluff, men allting sker gradvis. Du förflyttar dina gränser för vad som är normalt utan att märka det och du intar den andres perspektiv och verklighetsuppfattning.
Sofies tips till andra är att helt enkelt inte lita på folk och kolla upp dem.
– Det är inte roligt att uppmuntra andra till att var misstänksamma, men jag tror tyvärr att man måste vara det.
Så undviker du att bli lurad:
* Fråga alltid efter utbildning och bakgrund.
* Om någon hävdar meriter, kolla upp meriterna.
* Seriösa aktörer har företag. Swishnummer till företagare börjar på 123.
* Var uppmärksam på varningstecken som bearbetning och smicker inför affärer och att de vill styra varje detalj i ett avtal.
* Stress i affärer, att allt måste gå fort är en röd flagga.
* Får du erbjudanden som är för bra för att vara sant, då är det förmodligen det.
* Våga vara ”jobbig” och se till att få allt på papper. Muntliga avtal är i princip omöjliga att bevisa om man hamnar i tvist.
Ridhuset på bilden har inget med innehållet i artiklen att göra.