Tolv tips för en lyckad ponnytid

Tolv tips för en lyckad ponnytid

Posted by Ulrika in Okategoriserade 17 mar 2016

Vår dotter går nu över till häst. Alltså är vi inte en ponnyfamilj längre, men vi har det i färskt minne.

Ni kommer minnas det i ett rosa skimmer!

Här är tips för denna tuff-härliga tid, som ni oavsett hur det känns under kallregniga tävlingsdagar eller när ni klafsar runt i lera KOMMER minnas i ett rosa skimmer!

1. Utgå från vad barnet vill. Inte vad du som förälder vill. Om ditt barn vill tävla lite lagom, låt det vara så. Men har du ett ambitiöst barn som siktar högt, häng med och försök skaffa en ponny som kan matcha ambitionerna.

2. Be om hjälp! Om ni inte varit hästfolk i familjen sedan 1925, ta hjälp i valet av ponny! Vanliga misstag är att köpa ungponny eller en svår tävlingsponny till ett orutinerat barn. Be era tränare om råd.

3. Var vettig. Kom ihåg att det är barnet som tävlar, inte du. Att vara en engagerad förälder är fint. Att skälla på funktionärer, kräva att barnet ska vinna och stå och gapa vid staketet är… inte fint.

4. Ge ponnyn en chans. Vissa byter ponny oftare än andra putsar sina träns, men får man problem med ponny efter ponny beror det nästan alltid på bristande kunskaper. ”Kan själv”-inställningen är livsfarlig! Återigen: ta hjälp.

5. Ta ditt vuxenansvar! Det är vad ponnyn gör alla dagar den inte tävlar som avgör hur den mår och hur det går. Ett barn kan inte lägga upp ett vardagsschema, det ska en kunnig vuxen göra! Lämna alltså inte just den saken upp till barnet.

MEN…

6. Låt leken komma in! Det får inte vara alltför uppstyrt, risken är att barnet tappar glädjen. Släpp på vuxenkontrollen ibland. Låt barnen rida ut barbacka på egen hand och ha kul, låt dem leka.

7. Planera! Om jag ser tillbaka hade många trista, ja faktiskt helt idiotiska situationer kunnat undvikas med bättre planering.

8. Andas! Hästlivet är en livsstil. Men för din egen skull -gör något annat ibland. Du vill säkert ha några vänner kvar efteråt. Föräldrar: glöm inte bort varandra. Åk bort en helg tillsammans någon gång.

9. Var inte en dörrmatta! Ponnyföräldrar riskerar att bli ambulerande serviceinrättningar. Kommer barnet till eliten ökar trycket på dig, och ni kan bli snudd på livegna. Kräv att barnet hjälper till!

10. Fördela arbetet. Om du sköter TDB och tränarkontakter är det kanske det någon annan som ska skura släpet.

11. Förlåt varandra. Tävlingslivet är verkligen blod, svett och tårar och det BLIR frustrerande situationer. Häng inte upp er om det blir lite bråk i familjen ibland, utan försök vara bättre till nästa gång bara.

12. I stunder av tvekan. Fundera på om det verkligen kan finnas något bättre för ett barn än att varje dag använda sin kropp, ta ansvar och tanka kärlek hos en ponny.

Lycka till!

Följ oss gärna på Instagram: Ulrika: ponnymammans Saga: Sagaasss

Kommentarer från Facebook