Fotbollen får 95 miljoner, SM i fälttävlan nekas ambulans. Corona slår ojämnt mot idrotten.

Fotbollen får 95 miljoner, SM i fälttävlan nekas ambulans. Corona slår ojämnt mot idrotten.

Posted by Ulrika in Tävlingsliv. 12 jun 2020

Igår släpptes nyheten om att Segersjö nekas ambulans inför SM och därför kanske inte kan hålla tävlingen.

Samtidigt förser samma region Allsvenskan i fotboll med ambulans den 14 juni.

Igår släpptes också nyheten om hur stödpengarna till idrotten fördelats.

Avsevärt mest fick fotbollen, den fattiga fotbollen, 95 miljoner kronor.

I en artikel från SVT förklaras att fotbollen drabbats avsevärt hårdast och därför fått mest.

Fotbollens ledare uppmanar dessutom klubbarna att söka ännu mer pengar. Ridsporten nämns inte ens i artikeln.

Jag utgår från att Hippson och Ridsport sätter några skarpa reportrar på att ta reda på hur mycket ridsporten fick, och hur exakt man har kommit fram till vilka sporter som är värst drabbade.

Det är visserligen inte samma instanser som beslutar om ambulanser respektive stödpengar, och det blir måhända lite äpplen och päron här men lite orättvist känns det, och det här med ambulansen kom i ett redan svårt läge.

Till att börja med vill jag skriva att olyckorna i fälttävlan är relativt få. Ja, de händer, och när de händer är de ibland otäcka.

Under mina nio år som fälttävlansförälder har jag bara en gång varit med om att ambulansen behövt användas. En positiv överraskning när min dotter började med fälttävlan var faktiskt att olyckorna var så pass få.

Segersjö, där SM ska (skulle) gå och som nu nekas ambulans av Örebroregionen, har fått användning för ambulansen tre gånger på tjugo år.

Så risken att Örebros sjukvård blir hårt belastad av ryttare i slutet av augusti är inte stor.

Hur som helst. Debatterna under corona sätter ljus på många frågor.

* Vad ska samhällets resurser egentligen gå till? Ska sport och nöjen räknas in i sammanhang där det är okej att samhällets sjukvårdsresurser tas i bruk?

Personligen svarar jag JA på den frågan. Kanske inte alltid i form av en ambulans på plats, men vård kan inte villkoras i ett högskattesamhälle. Gör vi illa oss måste vi vara välkomna på sjukhuset oavsett hur vi skadat oss. Det vore konstigt om idrottare eller motionärer inte skulle få vård när kriminella som skjuter varann på stan får det.

Vilka sporter ska få ambulans och vilka inte? Allt är som bekant ganska orättvist och det här är något att hålla lite koll på. Nekas ett SM i ridsport en ambulans bör fotbollen nekas också.

* Ska vi över huvud taget tävla eller göra saker som innebär att vi kan skada oss nu? Många i gårdagens kommentarsfält menade att sport kan vänta.

Även på detta svarar jag JA. När SM i fälttävlan går har vi haft en pandemi i över ett halvår, och tävlingen, som hålls helt och hållet utomhus, anses inte utgöra en smittorisk.

Även om sport kan ses som något onödigt och riskfyllt är det en grundpelare för folkhälsan. Vi måste någon gång få återgå till ett något sånär normalt liv.

Det är redan glasklart att samhället måste stärka upp sjukvården så att den fungerar även i extrema lägen. Vi kan inte alla bara sitta på en stol tills detta är över -vi vet ju inte heller när det är över. Eller om det någonsin är det.

Kanske kan vi med gemensamma krafter hjälpa Segersjö att hyra en privat ambulans för att rädda SM?

Jag hjälper gärna till att samla ihop pengar isåfall.

Det där med fotbollen, pengarna och orättvisan hoppas jag som sagt att hästtidningarna tar en titt på.

Kommentarer från Facebook