Besserwissern Bettan

Besserwissern Bettan

Posted by Ulrika in Stallkoden 06 mar 2016

Besserwissern Bettan finner man i vilken stallgång som helst. Där går hon och förkunnar sina stora kunskaper. Bettan är foderrådgivare, hästsjukvårdare, utrustningsspecialist och instruktör, sadelutprovare och hovexpert. I alla fall i sin egen lilla värld.

Det här var när Avundsjuka Anna hade köpt sin nya häst. Det var lördag förmiddag och hon skulle iväg på en träning -men hästen vägrade gå in. Hästen som i annonsen hade beskrivits som “lättlastad och snäll i all hantering”.

Bettan briljerar

Anna var nära gråten och hade just börjat ge upp när Besserwissern Bettan kom gående.

Åh nej, tänkte Anna. Måste HON komma nu också!!

– Går han inte in? sa Bettan.

– Nä, sa Anna uppgivet. Jag har försökt allt.

Vilket gyllene ögonblick! Nu log universums alla krafter mot Bettan, som hade varit på Eamon Hickey-clinic och äntligen fick en chans att få visa sina nya tricks.

– Stod det inte i annonsen att den var lättlastad? Det var förstås därför de körde hit hästen åt dig, så att du inte skulle upptäcka att det inte var så! sa Bettan.

Anna var som sagt gråtfärdig, och inte blev det bättre av vad Bettan sa, och att den gamla häxan antagligen hade rätt också!

Bettan frågade inte om Anna ville ha hjälp. Hon bara tog över.

– Du har gjort allting fel! För det första ska man inte stå vid en vägg så här, och ta bort de där linorna! Och så ska man inte locka med godis i hink!

Anna blängde surt på Bettan.

– Parkera om släpet så att det blir fritt på sidorna! beordrade Bettan. Och gå och hämta en långpisk!

Anna hade dubbla känslor. Å ena sidan vore det underbart om Bettan faktiskt kunde få in hästen så att hon kom iväg till träningen. Samtidigt hoppades hon att kärringen skulle misslyckas. För att hon själv hade gjort det.

Anna parkerade om släpet och hämtade en långpisk. Under tiden passade Bettan på att göra lite backa-hästen-övingar á la Eamon. Hon måste ju befästa ledarskapet!

Nu kom Envisa Elin och Gullgerisen Gustav gående. Bettan myste, hon ville gärna ha publik när hon skulle briljera, Men Anna fasade. Det var ju pinsamt att hennes nya häst som skulle vara “lättlastad och snäll i all hantering” inte gick in!

– Tjena. Har ni problem? frågade Gustav.

– Ja den går inte in! Anna hade ställt transporten där vid väggen och försökt tvinga in honom med linor, men så gör man ju inte! stånkade Bettan där hon höll på med sina övningar.

Elin och Gustav flinade. Anna gav dem en blick och himlade med ögonen.

Nu var Bettan i full gång. Hon föste hästen än hit, än dit med långpisken. Bettan kämpade så hon blev alldeles svettig. Fler personer blev nyfikna och ställde sig och tittade på.

– Och sedan när man har gjort så här ett tag har den liksom tröttnat och går bara på! ropade hon till sin lilla publik.

Eftersom det nu var hon som höll clinic.

Men vad var det här för dum häst? Den gick inte på, hur Bettan än försökte. Trots att hon kopierat alla Eamons tricks vägrade hästeländet att kliva in i släpet. Klockan gick och trots att den borde springa in med Bettan vid det här laget funkade det inte.

Bettan blev allt mer desperat.

– Men vad har de gjort med den här hästen, Anna? Den har ju megaproblem, du har blivit grundlurad!!

Till slut slängde Bettan pisken på marken och höll fram grimskaftet mot Anna.

– Ledsen men jag måste gå! Hästen är ju hopplös, du måste lämna tillbaka den!

Nu hördes några fniss i den lilla publiken.

– Ha ha Bettan, där gick du bet! skojade Gustav.

– Amen försök själv då! fräste Bettan och stövlade iväg.

Efter en bit vände hon sig om mot Anna som stod där alldeles uppgiven med sin nyinköpta valack. Som skulle vara lättlastad och snäll i all hantering.

– OCH LOVA ATT DU LÄMNAR TILLBAKA HÄSTEN! gastade hon.

För det är så med Besserwissern Bettan, att om hon någonsin misslyckas med något är det omgivningen eller andra det är fel på. Det är aldrig någonsin fel på Bettan!

Never, ever.

Följ oss gärna på Instagram: Ulrika: ulrikaeff Saga: sagaasss

Kommentarer från Facebook