Zoofili -en ovanlig men existerande sexuell störning.

Zoofili -en ovanlig men existerande sexuell störning.

Posted by Ulrika in Sexuella övergrepp 23 maj 2018

Händelsen med mannen i Uppsala som smög sig in i ett stall och utsatte ett sto för sexuella övergrepp har väckt stor avsky.

De ganska tydliga bilderna, filmen och de många delningarna ledde till att polisen redan igår kunde gripa en misstänkt.

Gör folk sånt här?!? Man vill inte tro det, men det händer. Och han såg ju inte ens det minsta konstig ut, han skulle kunna vara din granne.

Det har dessvärre alltid hänt. Det var ganska vanligt förr på bondgårdarna att drängar och pojkar som inte hade möjlighet till utlopp för sin sexualitet gick in till en ko, ett får eller en häst.

Idag är det nog mer ovanligt tack och lov, men det finns människor som har en sexuell dragning till djur. Det kallas zoofili, jag kommer till det längre ner.

Sex mellan människa och djur kallas tidelag, det var tills nyligen inte olagligt i Sverige men har i perioder av historien straffats hårt. På medeltiden var det belagt med dödsstraff, levande begravning närmare bestämt.

Inte då på grund att man tyckte synd om djuren, utan för att man var rädda att det skulle födas missfoster som var korsningar mellan människa och djur.

För tio år sedan skrev jag några tidningsartiklar på det här ämnet. Det fanns inte mycket researchmaterial att tillgå, men jag hittade lite forskning från USA och Tyskland. Jag intervjuade också polis och en jurist, se lästips längst ner.

I korthet kan två sorters gärningsmän urskiljas:

* Den ena sorten är ute efter att skada, kan till exempel skära djuret eller stoppa upp föremål i deras kön eller ändtarm. Dessa människor är utomordentligt farliga, eftersom denna drift även kan spilla över på människor.

Forskning visar att många seriemördare “övat” på djur innan och ibland gjort sig skyldiga till utstuderat djurplågeri redan som barn.

Ett svenskt exempel på den sortens gärningsmän är han som tog livet av ponnyn Silver i Dalarna, som våldtogs och knivskars till döds av en man som var polisanmäld flera gånger för andra brott. Mannens sperma hittades i boxen och spån från boxen återfanns i hans kläder. Han fälldes och dömdes, något som tyvärr är mycket ovanligt.

* Den andra sorten är inte alltid ute efter att skada eller döda utan har “bara” sexuella drifter som han lever ut på djur.

Sexuella störningar kallas för parafilier. Sexuell dragning till djur kallas för zoofili.

Zoofili är ovanligt, men finns. Många som har psykiska eller sexuella störningar lider av flera störningar samtidigt.

I ett fall i Tyskland togs en man på barn gärning då han hade sex med någons häst, han hade tidigare dömts för sexuella övergrepp på barn.

En teori där var att han antingen led av både pedofili och zoofili samtidigt, eller styrde över driften på hästen för att undvika att gå på barn igen.

Vålds- och sexualbrott med en tvångsmässig drift bakom har hög återfallsrisk. Det man inom polis och rättsväsende vet om detta är att gärningsmännen ofta agerar där de känner sig hemma.

Gärningsmannen:

* Agerar där han bor eller tidigare har bott, eller i ett område han känner till väl.

* Återkommer ofta, till samma hage/stall eller en närliggande.

* Kan agera på impuls, men har ofta planerat dådet noga.

* Är ofta hästvan.

Precis som serievåldtäktsmän agerar de här typerna i en trakt där de känner sig hemma och kan flyktvägarna. Det är alltså knappast en slump att man ofta hör om upprepade fall i en och samma trakt.

Nu har polisen alltså faktiskt tagit en person här. Vi får nog tacka spridningen på Facebook och den allmänna folkliga vreden för detta.

Idag är det åter olagligt med tidelag i Sverige. Uppsalamannen är nu misstänkt för djurplågeri men hans handlingar är väl ändå att klassa som tidelag? Det blir upp till rätten att avgöra.

Övervakningskameror i stall är hur som helst en grymt bra sak att ha!

Lästips: Boken Djurskydd, fakta och tips av polisen Mikael Åslund och juristen Helena Striwing. Helena har även skrivit boken ”Djur som brottsoffer”.

Följ oss gärna på Instagram: Ulrika: Ponnymammans Saga: Sagaasss

Kommentarer från Facebook