Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Det behövs inget Trygghetsråd! Använd era manliga stjärnor, SvRf!

Det behövs inget Trygghetsråd! Använd era manliga stjärnor, SvRf!

Av Ulrika Sexuella övergrepp 14 sep 2022

Svenska Ridsportförbundet har bestämt sig för att inrätta ett Trygghetsråd.

Det rapporterade Tidningen Ridsport igår och beslutet fattas efter att en utredning som SvRf låtit en person på RF göra kommit.

Man måste tolka det som att utredningen kommit fram till att SvRf inte riktigt klarar frågan om sexuella övergrepp själva, och det har vi ju alla sett.

Förbundet ska bli ”ännu bättre” på det här, hälsar de.

Men hallå, ni kan inte bli ”ännu bättre” när ni suger!

När skandal efter skandal lämnas utan lösning och FEI istället kliver in och gör avstängningarna ni borde gjort!

Här är vad jag tänker.

Ni behöver inte krångla till det!

Det behövs inget Trygghetsåd!

Det behövs bara sunt förnuft, en straffskala där sexuella övergrepp inte underställs annat, och som är lika för alla, och så tydlighet i informationen till ryttarna om vad som förväntas av dem.

Det ni behöver göra är att förmedla följande till manliga ryttare och tränare:

* Är hon din ridelev? Då ska du inte ligga med henne.

* Är hon elev på en skola där du jobbar? Då får du inte heller ligga med henne.

* Är hon under 18? Då bör du inte heller ligga med henne, även om hon är byxmyndig. Hon är minderårig, räknas ännu som ett barn, och såvida du själv inte är nära henne i ålder ser det förbannat illa ut.

* Är hon någon du sponsrar? Nej, nej och åter nej, du ligger inte med den som får spons av dig. Beroendeställning.

* Är hon praktikant eller hästskötare? Då är hon också i beroendeställning till dig och man ska inte ligga med folk som står i beroendeställning till en.

* Och sist men inte minst får du aldrig, aldrig aldrig ligga med någon som inte vill det själv! Om du har svårt att avgöra det måste du fråga.

Det där skrev jag förra året. Efter den senaste avstängningen av en ung kille som gjort övertramp på nätet får vi tillägga:

* Skicka inte dic pics och liknande. Trakassera inte sexuellt via nätet!

Kan ni skriva in att funktionärer inte får tala om ridsporten på ett sätt som riskerar att skada den så kan ni skriva in ovanstående också.

Ni kan också försöka uppmuntra era manliga stjärnor att engagera sig lite.

För män lyssnar på andra män.

Kunde ni använda Patrik Kittel till att be folk blockera ”dumma elakingar” på nätet så kan ni väl använda andra stora namn till den här väldigt viktiga saken?

Här har ni några potenta resurser:

* Peder. Vår största stjärna, vår husgud, vår Zlatan. 217 000 följare. Tänk om han kunde säga något i den här frågan. Det skulle krävas så lite. Han är ju dessutom ambassadör för ”Trygg i stallet” om jag inte tar fel.

* Carl Hedin. Killen har nästan 400 000 följare, det vill säga nästan varenda kotte som rider följer honom. Tänk, TÄNK vilken skruv det skulle kunna ta om han steppade upp för den här saken?

* Pontus Hugosson. 129 000 följare. Humor är hans grej och när folk som är kända för humor någon gång säger något allvarligt, då lyssnar folk. Tänk om Pontus kunde slå ett slag för att motverka sexuella övergrepp bland sina kolleger?

Jag brukar få höra att jag har ett stort ansvar för att jag har många följare. Men med mina knappt 29 000 följare är jag rätt liten bredvid de här tre.

Ingen kan förstås tvinga dem, men SvRf är fria att ställa frågan till dem.

Det enda det onda behöver för att segra är att det goda inte gör någonting.

Kommentarer