Vem lät Falsterbo Hunting förfalla till ett gladiatorspel? Bygg bättre -för hästarnas skull!

Vem lät Falsterbo Hunting förfalla till ett gladiatorspel? Bygg bättre -för hästarnas skull!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 10 jul 2019

Här är jag i Holland, och har precis två gånger gått ungdomarnas EM- banor.

Välbyggda, vackra, kloka terrängbanor. De är konstverk, skapade av mästaren Eric Winther som bland annat bygger banan i Badminton.

Sen ser jag i resultatet från årets Falsterbo Hunting att fem av tretton aldrig kom i mål.

Fem av tretton. Det kan ju vara okej på en ponnytävling på lite lägre nivå.

Men inte på en tävling med nästan bara rutinerade fälttävlansryttare i startlistan.

Flera gick dessutom omkull, det är ett djurskyddsproblem.

Ambulansen fick rycka ut. Tro det eller ej, men det är rätt sällsynt i fälttävlan att ambulansen rycker ut.

Nivån är egentligen inte så hög, den motsvarar tidigare enstjärning, nuvarande tvåstjärnig. Vad är det man vill uppnå när man bygger så att många i eliten inte kommer runt bra på en bana som är på så pass låg nivå?

I fälttävlan måste du behärska finliret: dressyren. Du måste behärska finlir med fart: hoppningen. Och du måste ha ett mod långt bortom det vanliga och behärska kaos, i högt tempo dessutom; terrängen.

Detta är skönheten i sporten för mig; ridskickligheten som krävs. För mig är fälttävlansryttarna de mest kompletta och absolut mest skickliga ryttare som finns.

Bemästrandet av de tekniska svårigheterna är det som ska avgöra en god terrängtävling. Vad händer om man tar bort de tekniska utmaningarna, som man gjort i Falsterbo? Det blir ridning på fart. Och terrängridning på fart blir farligt.

Ryttarna får inte ens gå banan i sin helhet, det vill säga de får inte riktigt förbereda sig. Av vad jag hört kan höjden på hinder ändra sig lite hur som helst precis innan.

Det blir någon sorts gladiatorspel. Deltagarna jagar den där prissumman. Publiken är den största på hela Falsterbo, och de tror att det är fälttävlan de ser.

Sen får man kommentarer av folk som varit i Falsterbo: hur kan ni hålla på med det där?

Men Falsterbo Hunting är inte fälttävlan, det är någon sorts karikatyr av terrängdelen. Och det kastar en skammens skugga över en vacker sport.

Ryttarna tar inte ens sina bästa hästar till tävlingen, det säger väl något.

Vad är syftet med huntingen? Att förnedra och förfula fälttävlan som gren?

Huntingen ligger som en publikmagnet på onsdagen. Den drar folk som i många fall stannar till söndagen och som spenderar sina pengar i dagarna fyra. Jättebra för helheten, för arrangören och för utställarna.

Men man kunde ju önska en mer välbyggd bana.

Man kunde önska att fler kom runt och att hästar slapp gå omkull, man kunde önska att teknik och ridskicklighet avgjorde och inte farten.

För hästarna, för ryttarna och för synen på vad fälttävlan är.

Kommentarer från Facebook