Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Vem får spika i din hästs hovar?

Vem får spika i din hästs hovar?

Av Ulrika Okategoriserade 16 apr 2017


Få människor är så viktiga för en hästägare som hovslagaren. En bra hovslagare är värd sin vikt i guld, en dålig eller opålitlig kan ställa till med hur mycket problem som helst.

Och för många är hovslagaren en av de största utgifterna kring hästen.

Av de kostnader jag har för hästarna har ingen kostnad ökat så mycket genom åren som den för hovslagaren.

När jag började om med hästar för knappt 20 år sedan kostade det 400 kronor att få hästen skodd runt om. Ingen visste vad hovslagarn hette i efternamn, Det var Nicke, Leffe och Janne och man satte kontanterna rakt i deras grova nävar utan att nånsin få kvitto.

Idag kostar det tre gånger så mycket och det är oftast vitt -vilket i sig är bra!

Men har andra kostnader kring hästar stigit så mycket? Blir din egen inkomst fördubblad var tionde år?


Hur som helst, vi är verkligen beroende av dem. Och det blir helt extremt dyrt om hovslagaren gör ett misstag.

I slutet av januari råkade min inackordering My ut för det. Hennes häst var äntligen under igångsättning efter en skada. Hon såg fram emot att få börja rida och träna igen. Tyvärr skulle hennes hovslagare sluta för att hon skulle börja plugga eller liknande, och My fick leta efter en annan.

Ut kom en tjej som enligt uppgift var både erfaren och utbildad. Hon tog 1400 kronor.

Dagen efter stod Mys häst blockhalt i boxen.

Det var spikat innanför vita linjen på flera ställen och sulorna hade antagligen verkats alldeles för hårt. Hon hade svåra smärtor i båda framhovarna.

Hovslagaren kom tillbaka två dagar senare och fixade, men utan att det hjälpte hästen så mycket.

Det blev klinikbesök och smärtstillande, sjukhage, gips och faans moster. Jag följde själv med My till Solvalla Hästsjukhus.

Och det är inte slut än.

Det har varit ett helvete för My, som har ett vanligt jobb och inte badar i pengar.

Hon gjorde en lista på de utgifter hon drabbades av till följd av den misslyckade skoningen och skickade den till hovslagaren, och sa att hon ville ha ersättning för åtminstone den del.

Man får inte glömma att kostnaderna för en obrukbar eller skadad häst inte bara omfattar all hjälp man måste köpa och ingrepp som görs, utan även att hästen kostar att föda och stalla upp medan tiden går.

Samt att man förlorar inkomst om man måste ta tjänstledigt för att åka in eller ta emot veterinär eller hovslagare på tider då de kan komma.

Om man tävlar och får ett avbrott och måste börja om igen kan det vara helt förödande.

Hovslagaren har inte velat svara telefon när My har ringt. Kommunikationen har istället förts via sms- och mejl. My har upprepade gånger frågat om hovslagaren har ansvarsförsäkring -utan att få svar.

Okej. Alla kan göra misstag i arbetet! De flesta förstår det. Det viktiga är hur man tar hand om sitt misstag efteråt.

Men jag bara undrar. Om nu hovslagarna tar 1400 i timmen och jobbar vitt -borde de inte alla ha ansvarsförsäkring då?

Borde de inte vara såpass proffsiga?

Det är måhända hästägarens ansvar att ta reda på om det finns en ansvarsförsäkring. Men i våra trakter är det ont om hovslagare, och många drar sig för att fråga.

Jag har själv stått där med panik och varit jätteglad bara jag fått ut en hovslagare!

Idag har jag turen att ha ett strömsholmsutbildat, hängivet proffs på våra hästar, men tyvärr har inte alla innan varit det.

Hovslagaren är inte vilken hantverkare som helst som man hyr in, utan en viktig relation som man (om hen är bra) vill ska bli långvarig och som måste vårdas.

Egentligen borde det vara självklart att ställa frågor som var är du utbildad, hur länge har du jobbat, har du ansvarsförsäkring?

Men det kan ta emot att inleda en ny kontakt med att ställa jobbiga frågor. Lite som äktenskapsförord; man veta att man borde, men man är rädd att det ska förstöra något.

My hade otur, och det blev dyrt.

– Man tror ju såklart att en utbildad och professionell hovslagare har ansvarsförsäkring.

Kommentarer