Var inte ett pucko. Vett och etikett vid hästköp.

Var inte ett pucko. Vett och etikett vid hästköp.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 05 okt 2020

Okej. Hästbranschen är full av märkliga typer. Men det behöver inte betyda att du måste vara ett pucko när du ska köpa häst.

Att sälja häst kan vara rejält påfrestande. Det kan vara känslomässigt tufft, och inte minst är det ofta väldigt tidskrävande.

Säljaren ska inte bara svara på mängder av frågor till alla som hör av sig och göra och skicka film efter film efter film, hen ska också visa hästen och närvara vid provridningar, med alla förberedelser det innebär.

Ibland måste hästen forslas till ridhus, säljaren ska kanske ordna med någon person som kommer och visningsrider.

Gäller det ett proffs så är det deras arbetstid det handlar om, köper du av privatperson är det dennes fritid som tickar.

Så var inte ett pucko. Var en vettig människa.

1. Nöjesrid inte! Åk inte ut och provrid andras hästar om du inte är 100% säker på att du faktiskt, på riktigt, bortom allt tvivel nu i detta skede av ditt liv faktiskt ska köpa en häst.

2. Keep it short. Att ha oändliga mejlkonversationer med kanske-köpare tar tid och energi. Säljaren vill sälja en häst, hen är antagligen inte intresserad av hela din livshistoria och alla dina tidigare hästar.

3. Ring inte på hästar som inte är det du söker! Om du behöver en trygg, snäll läromästare, ring då inte på fyraåringar, tävlingshästar över din nivå eller projekthästar.

4. Ring framför allt inte på hästar som du vet inte är i din prisklass.

5. Kom i tid!

6. Om du ändrar dig, avboka! Att folk uteblir är inte ovanligt. Tänk dig själv att ha gjort alla förberedelser, och så kommer inte spekulanten.

7. Var ridklädd när du kommer. Ta med hjälmen ur bilen på en gång så du slipper gå och hämta den när du ska sitta upp.

8. Be gärna att få se hästen sadlas och göras i ordning, eller be att få göra det själv, det kan säga mycket om den. Men om du redan på plats märker att hästen inte är något för dig, säg det direkt på ett vänligt sätt, och avsluta provridningen. Säljaren har säkert mer att göra den dagen.

9. Om du redan när du sätter dig i bilen vet att du inte vill ha hästen, meddela det, på ett tydligt men artigt sätt, så att säljaren vet att de kan gå vidare med andra köpare.

10. Dra inte ut på det. Om du vet att du vill ha hästen, köp den. Tjafsa inte och ställ inte orimliga krav.

Mycket kan sägas om folk som yrkesmässigt säljer hästar. Det finns många fula fiskar tyvärr.

Men köpare är inte alltid så roliga de heller.

Var bara en vettig människa, så som du är på ditt jobb till exempel.

Kommentarer från Facebook