Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Trafikförsäkring för häst -kan det vara något?

Trafikförsäkring för häst -kan det vara något?

Av Ulrika Okategoriserade 16 jan 2017

Häromdagen skrev en läsare, Hanna Löfgren, till mig med en fundering kring försäkringar.

Hon tycker att det är fel att hästägare får stå för skador som andra hästar orsakar och har idén om en “trafikförsäkring” för häst. Bilförsäkringar fungerar ju så, att om du råkar köra på en annan persons bil så är det din försäkring som tar kostnaden.

Så här skrev Hanna:

“ En av unghästarna i vårt stall blev sparkad vilket resulterade i en fraktur som nu kanske resulterar i att denna lovande fröken kanske aldrig kommer kunna prestera mer än inom kanske avel i framtiden.

Hon blev sparkad av en annan häst som har en annan ägare. Då är det alltså unghästens försäkring som ska täcka skadorna och allt utöver försäkringssumman får då unghästens ägare stå för.

Denna typ av problem kan ju verkligen skuldsätta människor för livet, och den skräcken kan ju göra att vissa faktiskt undviker att ta sin häst till veterinär. Vilket senare ju kan medföra lidande för djuret i fråga. Helt i onödan.

Min fundering nu då: varför finns det inte en motsvarighet till en trafikförsäkring för hästar?
Alltså skulle det i fallet med unghästen vara den andra hästägarens “trafikförsäkring” som tog kostnaden för skadan som ju faktiskt den hästen orsakat!

Den här “trafikförsäkringen” borde ju då, precis som med bilar, vara obligatorisk.

Detta har verkligen gnagt i mig. Att man är så oskyddad mot skador m.m. som man inte alls är skyldig till ändå ska falla i ens plånbok.”

/Hanna

Nu är jag själv något av en försäkrings-minimalist. Men jag kan ju hålla med Hanna om att det är surt att ta alla kostnader för en häst som någon annan skadat.

Och det är ju mer som kostar än bara skadan: stallplats, hovvård och hela hästens liv under konvalescensen. En extra-allt-variant på denna försäkring kanske skulle kunna täcka även det?

Vad tycker ni om Hannas idé? Kan “trafikförsäkring” för häst vara något?

images

Följ oss gärna på Instagram: Ulrika: Ponnymammans Saga: Sagaasss

Kommentarer