Aldrig mer hjälplös! Tappskokurs!

Aldrig mer hjälplös! Tappskokurs!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 20 nov 2015

Vem har inte varit med om det. Du hämtar hästen i hagen och -NEEEJ!! Tappsko!!! Du ringer och ringer din hovslagare, som blir jätteglad. Inte.

Kanske är det en träning du missar, eller ännu värre, en tävling. Hur som helst är varje dag med tappsko en förlorad dag för dig och din häst.

Och förlorade dagar är dyra dagar.

Det var i slutet på sommaren jag bestämde mig. Jag kan inte ha det så här längre! Att känna mig hjälplös och beroende är bland det värsta jag vet.

Så fick jag nys om att Strömsholm har tappskokurser. Kursledaren Robert hade jag aldrig träffat, men han visste att jag skulle komma. Det hade min ena hovslagare av outgrundlig anledning ringt och förvarnat om. Det är ju det jag alltid har sagt: hovslagare är skvallertackor!

Iallafall. Jag tog in på Strömsholms vandrarhem, hur fräscht och trevligt som helst. Det är något speciellt med den här sortens gamla gedigna hästmiljöer.

20151120_132450

På förmiddagen höll Robert teori om hovens anatomi och funktion. Vi fick höra mycket matnyttigt om hovar, skor, tåkappor och sidokappor och kapplöst och om varför det på hästar med veka kotor är viktigt att lägga ut skon bakåt. Och mycket mer.

20151120_103937-1

Robert har en stark, djup och behaglig röst och undervisar med snäll men militärisk rakhet. Jag bara älskar det här manliga sättet att förmedla information. Det går liksom inte att missuppfatta så mycket.

– Har ni förstått? Är ni med?

Efter lunch på Gula Hästen samlades vi i hovslageriet. Där låg en hög med hästben, kapade under knäet.

20151120_131931

Föst tyckte det jag det var asläskigt, ben från hästar som för inte så länge sedan varit någons ögonstenar! Men det släppte och snart stod jag där och plockade bland likdelarna för att hitta en att spika i.

Jag var lite nervös för just spikandet, men det visade sig inte vara så svårt. Svårast var att rikta skon, det vill säga banka till den så att den får rätt form för hoven.

Robert fanns där för alla.

– Man ska inte banka onödigt mycket. Bara några välriktade slag.

– Har ni förstått? Är ni med?

Nu gick vi bärsärk med raspar, tänger, släggor och hammare. Och banne mig om jag inte lyckades både forma och spika på skor!! Det blev kanske inte så snyggt, men skorna satt som berg, det märkte jag när jag skulle ta av dem.

20151120_121537

20151120_131721

Mm, där överträffade jag allt mig själv lite! Nu ligger jag halvdöv och med värkande rygg på vandrarhemmet.

Dagen i siffror:

Antal deltagare på kursen: 12
Antal fikor på Markan: 3
Antal avhuggna hästben till vårt förfogande: 15
Antal skor jag lyckades få på: 2
Antal verktyg man minst behöver för att sko: 11
Antal gånger Robert sa “Har ni förstått? Är ni med?: cirka 45.

På söndag ska vi få jobba på levande häst! Fortsättning följer.

/Ulrika

En kyrka? Nej Ett av Strömsholms ridhus i skymningen.

20151120_163238

Kommentarer från Facebook