Ta fajten mot härskarteknikerna -vår tid kommer!

Ta fajten mot härskarteknikerna -vår tid kommer!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 18 jan 2017

Två dygn av svallvågor kring vår sport, två dygn av debatt om varför den fortfarande år 2017 inte räknas som en riktig sport. Varför den fortfarande skuffas undan från offentlighetens ljus, förlöjligas och inte anses vara värd röda mattor och pris.

Naturligtvis handlar det i botten om jämställdhet. Ridsporten behandlas i sportmedia och kommuner som kvinnor behandlas i samhället, och anledningen är att den betraktas som en ”tjejsport”. Även om många av våra stjärnor är män.

Männen i ridsporten är unika på många sätt, och de är män som får känna på hur det är att vara kvinna i samhället.

Vad sportredaktionerna på både tv och tidningar gör är att helt enkelt köra de berömda HÄRSKARTEKNIKERNA mot ridsporten:

1. Osynliggörande

2. Förlöjligande

3. Undanhållande av information

4. Dubbelbestraffning

5. Påförande av skuld och skam

När ridsporten gjorde upp med härskarteknik 1, det vill säga röstade fram Peder trots att han inte bjudits in till några tv-soffor och skuffats undan som icke trolig favorit,

så brakade det omedelbart loss med härskarteknik nummer 2; förlöjligandet. ”Ridsport är ingen riktig sport!” ”Hästen borde få priset”” vi kallas ”hästmaffian” och så vidare.

Och fortare än någon hann säga spade forsade det vidare ända till nummer 5, skuld och skam: ”NI HAR FUSKAT!!”

Men precis som kvinnor med envist kämpande steg för steg lyckats ta sig till en förbättrad position i samhället så kan ridsporten ta sig in i idrottsvärldens finrum.

Det fanns en tid då folk inte tålde att se en kvinna i tv. TV blev utskällda för de första kvinnliga tv-hallårona som hånades. För att inte tala om de första kvinnliga sportreportrarna som hade det riktigt jobbigt.

På den tiden som Annika Sörenstam vann Jerringpriset var det -håll i er nu- GOLF som inte ansågs vara en riktig sport!

Så saker kan förändras.

Vår tid kommer. Rolf-Göran och Peder är bara början.

————————————————-
Imorgon kväll går Sylve Söderstrand en dust mot Jakob Hård om Peders Jerringpris i SVT Opinion Live. Två hårdingar kommer drabba samman, och Sylve har ett smort munläder så missa inte!

Kommentarer från Facebook