Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Socialstyrelsen varnar: att vara ponnyförälder kan allvarligt skada din hälsa!

Socialstyrelsen varnar: att vara ponnyförälder kan allvarligt skada din hälsa!

Av Ulrika Okategoriserade 02 feb 2017


Socialstyrelsen varnar: att vara ponnyförälder kan vara skadligt för hälsan.

Risken är stor att drabbas av magproblem, sömnstörningar, ryggproblem och utbrändhet. Att under en längre tid vara ponnyförälder kan leda till beteendestörningar och social isolering.

Nej, Socialstyrelsen varnar inte.
Det är bara jag som tramsar.

Men de SKULLE kunna varna.
Om de varnar om bröstmjölksersättning och tandblekning skulle de kunna hitta mycket inom ponnysporten att sätta flaggor på.

Kanske skulle Socialstyrelsen vilja titta närmare på:

1. Bilkörandet. Yrkeschaufförer får inte köra längre än 4,5 timme utan att ta en paus på 45 min. Alla ponnyföräldrar som någon gång kört längre än 4,5 timme utan att ta en 45 minuters paus räcker upp en hand.

2. Bilkörandets hälsokonsekvenser:
viktökning, stela muskler och leder, dålig blodcirkulation, förstoppning, svullna fötter, mental trötthet. Växelspaksaxel, gaspedalsknä, ryggont och stel nacke är också vanliga åkommor.

3. Bilåkandets säkerhetsrisker för både barn, ponny, förare och medpassagerare. Alltså: hur vettigt är det egentligen att stoppa in allt det mest värdefulla man har i ett fordon och ge sig ut i det farligaste som finns: trafiken!?

4. Mobilvanorna. Yrkesförare får inte prata i mobilen utan handsfree. Alla ponnyföräldrar som pratat i mobilen bakom ratten utan handsfree räcker upp en hand. Alla som någon gång har ringt någon efter X antal timmars bilkörning bara för att hålla sig vaken räcker upp två händer. Alla ni som har skickat sms med ungar därbak och ponny i släpet räcker upp två händer och en fot!

5. Bilåkandets följder för miljön.
Nej förresten, det kanske är miljöministerns bord, inte Socialstyrelsens…

6. Sömnbrist. Många ponnyföräldrar vittnar om morgnar då de tvingats gå upp klockan fyra eller ännu tidigare. Om de ens kommer hem samma dag är det inte sällan kring midnatt.

7. Som konsekvens av punkt 6: beteenderubbningar. Yrsel, långsam uppfattningsförmåga, stingslighet och motorisk klumpighet. I allvarligare fall narkolepsi eller raseriutbrott.

8. Matvanorna. Även en till vardags ganska sund ponnyförälder löper stor risk att under tävlingsresorna förfalla till en diet bestående av Mac Donalds, Mac Donalds, Mac Donalds och Mac Donalds! Kanske med Max eller Pizza Hut som omväxling. Som mellanmål vanligen en bensinmacksmacka eller kanelbulle, eller en påse chips eller godis. Hinkvis med kaffe naturligtvis.

9. Förlust av humor. När det är höga mål och mycket tid och pengar knutna till barnets tävlande är det vissa föräldrar som helt tappar humorn. Om de haft någon. Allt blir lite väl allvarligt. Det vore intressant om någon psykologistudent ville skriva en uppsats om detta.

10. Förlust av socialt liv. Många är de ponnyföräldrar som när barnen är stora plötsligt vaknat upp i en ekande tom tillvaro och bara hallå, var är alla? När de söker upp vänner och släktingar blir de förvånade över att dessa blivit gamla och gråhåriga, skilt sig, flyttat eller till och med avlidit!

Social isolering leder ofta till hälsoproblem, alltså vore det högst befogat för Socialstyrelsen att varna för detta.

11. För mycket stillasittande.
Det nämnda bilåkandet är inte den enda boven i dramat. Ponnyföräldern kan också bli sittande osunt mycket vid datorn, surfandes runt i tdb.

12. Utbrändhet. Att aldrig vila ut på helgerna leder föga förvånande till extrem trötthet. Nu för tiden ska man dessutom helst tävla året runt, så tid för återhämtning ges sällan eller aldrig. Det kan bli knivigt att få förståelse (eller ersättning) från Försäkringskassan.

Börjar du med den dåliga vanan att ta ledigt på fredagar och sjukskriva dig på måndagar kan du dessutom förlora jobbet och hamna i

13. Arbetslöshet.

Allt ovan är allvarliga saker som faktist sammantaget kan leda till

14. för tidig död!

Låt oss hoppas att prussiluskorna på Socialstyrelsen inte upptäcker vår sport. För vem vet, den kanske rentav skulle bli förbjuden!

Kommentarer