Skit i stressen. Låt julen bli som den blir.

Skit i stressen. Låt julen bli som den blir.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 18 dec 2018

Det finns en sak som pekar på att jag trots allt är en mogen människa, och det är att jag börjat skita i sånt som skapar stress.

Julen till exempel. Nä, alltså, jag skiter inte i julen, men jag låter den inte längre bli en stressbomb av press och krav.

Det var aldrig meningen med julen att vi skulle ha stress och prestationsångest, tvärt om ju.

I gamla tiders jordbrukssamhälle tog man det mycket lugnare på vintern, julstöket blev kanske inte då så betungande.

Idag jobbar vi till dan före dan, springer på avslutningar och julbord och ränner runt som skållade troll för att allt ska bli perfekt.

Jag skiter i det där. Julen får bli som den blir. Jag tar fram några julstjärnor som vi haft sen urminnes tider, bär upp plastgranen som året runt står klädd i källaren, köper en amaryllis, och kanske en hyacint. Thats it!

Julklappar håller vi på ett absolut minimum. Jag köper hellre biljetter till någon upplevelse än prylar. Glöm att jag ränner runt på stan och stresshandlar prylar som ingen behöver. Aldrig i livet!

Julmat håller vi också på ett minimun eftersom man är trött på julmat redan vid Lucia, och vem vill slänga en massa mat?

Pyttelite av det bara.

Julchoklad, absolut, men koka knäck, nä, jag hoppar det.

Eftersom vi har hästar och ett katthotell som är fullt över jul kan vi inte åka bort. Släktingar kan man träffa vid andra tillfällen.

En sak vet jag, och det är att våra boxar ska mockas även på julafton, och hästarna ska tas in och motioneras och fodras som alla andra dagar.

Och även på juldagen, som är min födelsedag.

Förra året började vi en liten tradition i familjen, och det är att vi alla rider ut tillsammans på julafton. Jag, Saga, vår inackordering My, och även Gabriel, som inte kan rida men som är modig.

På julaftons kväll kommer mina svärföräldrar och kanske lite annan släkt. Sent på kvällen går vi till vår 1100-talskyrka där Gabriel sjunger midnattsmässan nästan varje år.

Midnattsmässan är magisk, och i år fick jag önska låtarna! O helga natt, Gläns över sjö och strand och Koppången ska Gabriel sjunga.

Så är våra jular. Lugna och lagom. Ingen jäkla hets.

Lägg bort alla måsten, kära människor! Skala bort allt onödigt.

Ta det lugnt!

En stressfri, lugn, skön och lagom jul önskar jag er!

Kommentarer från Facebook