Ridlägret -så gick det.

Ridlägret -så gick det.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 08 aug 2019

Pirrigt var det! Men det mesta gick bra trots allt. Och vi hade en väldig tur med vädret!

Det var i söndags kväll som de unga ryttarna och deras ponnies rullade in här med mammor, väskor, foder och kassar i en enda röra.

Totalt åtta ryttare som alla red ponny utom två, som red häst.

Minst var lilla Rut, 10 år, med ljuvligt söta welshponnyn Mini! Alltså Rut gjorde mig lite tårögd nästan med sitt jäklar anamma. Mini har en tendens att bocka i vissa lägen, och Rut for av två gånger, men torkade bara tårarna, tog sina röda armbågar och klättrade upp igen.

Vilken liten krigare! Hon påminde mig SÅ mycket om Saga för 9-10 år sedan.

Sedan hade vi Elin, Klara, Hanna, Jennifer, Tilda, Wilma och Bea .

Söndagkvällen handlade om att komma i ordning. Alla fick plats i Sagas stora rum upp på stallet.

Tyvärr levde vår stallkatt rövare med barnen på natten så att de hade svårt att sova. Han tog sig in i rummet på något sätt och busade runt.

Tjejerna delades in i två grupper. Inledningsvis fick de lite förmaningar om att spara på vatten, då grundvattennivåerna är låga. Inga rinnande kranar, korta duschar osv.

Måndag morgon, dag ett, fick alla rida ett dressyrpass med fokus på att hitta någon sorts form och komma till lite lösgörande. Den reds nere på vår gräsbana.

Bland annat övades på den ädla konsten att göra en perfekt halt!

Sen lärde Saga ut hur hon gör sina erkänt snygga tävlingsknoppar, och hon gick igenom hur man broddar för terängritt.

Det är något man förr eller senare måste göra utan att kunna ropa på mamma, så det var nog lite nyttigt att traggla med det.

Senare på eftermiddagen var det hoppning, och det var då lilla Mini började bocka lite. Här det dock Wilma som kommer på en sned linje.

På eftermiddagen upptäckte vi att en liten padda var instängd i stallets avloppsbrunn. Den måste räddas! Det tog ett tag att få upp gallret.

Dag två startades med markarbete, och på eftermiddagen ett första terrängpass. Här sattes balansen och lydnaden på prov lite.

På eftermiddagen dag två hade vi en genomgång av hur man visar upp sin häst eller ponny för veterinär på tävlingar.

På högre tävlingar är detta en showgrej, det är väldigt viktigt att allt görs rätt och det kan vara kul att veta hur det går till.

Bland annat måste hästen vara snygg, och här fick alla visa upp sina knoppar.

Vid uppspringningen på gårdsplanen fick jag agera FEI-veterinär (ja, i utlandet har officials ofta på sig hatt).

När någon ramlat av blir det ju tårta! Fast kladdkaka går väl lika bra!

På kvällen hade vi tänkt åka och bada, men det blev att spela kubb istället. Några ville pyssla med våra shettisar Mumin och Yatzy.

Sent i skymningen grillade vi marshmallows.

Dag tre bestod av ett terrängpass .

Sist av allt red Saga en clinic där hon satt upp och red min häst Crescendo på terrängbanan och pratade lite om sits, avstånd och vad man gör när man kommer för nära eller lite för långt ifrån. Hon pratade också om luftvästar och hur de funkar och visade upp sin som hon fått från Kefly.

I det stora hela känner vi att det gick riktigt bra. Det är intrycket vi fick.

Avramlingsstatisktiken behöver dock förbättras. Först var det då lilla Mini som bockade ganska mycket. Sen var det en som hade en olycka vid uppsittningen sista dan. Ytterligare en ponny missbedömde ett hinder och snubblade rätt ordentligt. Och så var det ett par vanliga “tappa-balansen”-incidenter. Några hade inte haft sina hästar så länge.

Saga och jag ska fundera på hur den biten kan förbättras till nästa gång. Jag vill verkligen berömma alla mammor, som hanterade avramlingarna på bästa sätt!

Det var sammantaget några härliga dagar med bra väder och som trots allt flöt på och höll ihop alldeles utmärkt.

Sagas kusin Alva som skötte planering, mat och fika var en riktigt stjärna, utan henne hade det inte funkat.

Kolla vilken halloumirätt hon gjorde till lunch en dag:

Alla deltagare skötte också allt jättebra, som fodring, mockning och liknande.

Vid den avslutande lunchen höll jag ett litet föredrag om att de nu skulle låta sina ponnyer vila helt i några dagar. Jag pratade lite om återhämtning, och vikten av rörelse, stora hagar och utevistelse för hästar.

Själv funderar jag på tantläger. Som jag kan hålla i.

Vad sägs om:

* Rid- och skrivläger? Vi skriver på förmiddan och rider på eftermiddagen? Rider kanske en gång till dricker bubbel och har trevligt på kvällen?

* Rid- och trädgårdsläger? Vi rider på förmiddan och använder eftermiddagarna åt att besöka de fantastiska trädgårdsverksamheter som finns i min bygd? Middag och bubbel på kvällen.

* Rid- och svetsläger? Vi rider en del av dagen och svetsar coola grejer av era hästars gamla skor resten av dan? Middag och trevligt på kvällen.

* Rid- och vin- och chokladprovningsläger? Vi rider på dan, provar vin och choklad på kvällen? Min man kanske kommer ut och sjunger lite Frank Sinatra för oss.

Tack alla ni härliga tjejer som kom på Sagas första ridläger!

——————————————

Kommentarer från Facebook