Proffsen måste få rida. Vi andra kan väl välja med förstånd?

Proffsen måste få rida. Vi andra kan väl välja med förstånd?

Posted by Ulrika in Okategoriserade 31 mar 2020

Ska vi alla sluta rida nu för att inte riskera att belasta sjukvården ytterligare?

Det har varit ett samtalsämne de senaste dagarna då en del länder rakt av har förbjudit folk att ens åka till stallet, och Storbritannien vill att folk ger fan i att rida på ett tag.

Jag tänker så här, att hälsa är inte bara fysisk hälsa. I de länder där folk satts i karantän håller en del på att bli tokiga.

Barnmisshandel, kvinnomisshandel och missbruk eskalerar nu, i de länderna.

Jag mår själv ganska dåligt nu eftersom vi är småföretagare och har drabbats hårt. Jag ligger vaken varje natt och oroar mig för hur det här ska sluta.

Men efter att jag har varit ute hos mina hästar och kliat på dem och tagit hand om dem eller tagit en ridtur mår jag märkbart bättre.

Jag tänker att en idealisk frivillig situation skulle kunna se ut så här:

* Lotta har bättre balans än de flesta, känner sina två hästar innan och utan och åker ytterst sällan av. Hon kan nog rida på, för sin psykiska hälsas skull om inte annat.

* Bettan, hon rider lite mer sällan, inte varje dag. Hon är en mer försiktig ryttare och har inte klockren balans. Hon ramlade av en gång förra året. Bettan vill inte riskera att sitta på akuten i femton timmar bland hostande människor, så hon väljer att inte rida nu.

* Proffsen, de måste rida för att hålla igång sina hästar. Tävlingshästar och hästar under utveckling kan inte bara ställas av utan att det får långtgående konsekvenser, och de ekonomiska verkningarna är nog redan nu kännbara för denna grupp. De måste få fortsätta att träna sina hästar.

Helt enkelt: är du en säker ryttare, eller har verksamhet som kräver att hästarna rids, rid, men med förstånd.

Är du inte supersäker och känner att du inte blir helt mentalsjuk av att inte rida hela tiden, avstå.

Jag är osäker på om rådet att träna hästarna från marken i stället för att rida är så bra. I mitt eget liv har mina värsta olyckor hänt i samband med hantering och arbete på marken.

Vi ska hur som helst vara helt otroligt glada att vi i Sverige faktiskt får röra oss ute ännu och inte sitter instängda!

Vi alla, och hela samhället, kommer vara förändrade efter detta, och antagligen mest till det bättre.

Tills dess: lev med förstånd.

Kommentarer från Facebook