Jo, Elisabeth Höglund, du har visst förstört Gretas barndom!

Jo, Elisabeth Höglund, du har visst förstört Gretas barndom!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 09 okt 2019

Varför skriver jag en sådan rubrik?

Jo, för att visa hur Elisabeth Höglund fiskar klick i sitt nystartade korståg mot Greta Thunberg.

Min rubrik är en kopia av Elisabeth Höglunds egen taktik: gå till attack mot person redan i rubriken, ett grepp som alltid ger många klick.

Det handlar om DET HÄR BLOGGINLÄGGET som nu är ett par veckor gammalt.

Rutinerade Elisabeth visste att hennes svans skulle gå igång. Kommentarerna under är vämjeliga. Fulla av pinsamt hat mot en 16-åring som vill rädda planeten.

Jag har försökt sluta tänka på inlägget, men det lämnar mig inte ifred. Det skaver, jag mår nästan lite illa av det.

Elisabet Höglund är alltså en av många åldrande människor som rest och levt och orsakat utsläpp, som mycket väl känt till växthuseffekten men som av bekvämlighet, och för att alla andra också gjort det, ignorerat vetenskapens varningar.

Och som nu tar väldigt illa upp när en ung människa påpekar det.

Ja det är klart, sanningen svider. Man kan antingen ta till sig och säga, ja vi har nog inte tagit det ansvar vi skulle ha gjort.

Eller så kan man gå in i total förnekelse och angripa den person som säger det sanna.

Det är hur som helst inte upp till Elisabeth Höglund att säga vad som förstört eller inte förstört Greta Thunbergs barndom. Det kan bara Greta själv göra.

Greta måste tåla att inte bara bli hyllad, menar Elisabeth, för hon har “gjort sig själv till en av världens mest kända personer”.

Men Greta har inte “gjort sig” till en världskändis.

Världen har gjort Greta till världens mest kända svensk -någonsin.

Vad annat kan Greta göra än se på när en god del av vuxenvärlden beter sig som fullfjädrade supermobbare?

“Det kommer nog bli motreaktioner” skrev Elisabeth, och eldade på trollen i sina grottor.

Elisabeth, som efter ett långt liv i medias hetluft är rustad på ett helt annat sätt än en mycket ung människa med funktionshinder, menar att Greta självklart ska kunna hantera allt som nu kastas mot henne.

Inte någonstans antyder Elisabeth att hatet mot Greta som pågått länge är oresonligt, överdrivet, förljuget eller too much.

Elisabeth var själv djupt kränkt 2004 när hon blev “hånad” för sitt hår av kolleger och andra. Det var jättejobbigt för Elisabeth det där.

Då var det inte okej att någon var elak. Men mot en 16-årig klimataktivist kan folk få vara hur vidriga som helst.

Varför tar Elisabeth Gretas ord så allvarligt, så personligt? Gör hon det på riktigt, eller är det bara olja i klickmaskinen?

Är det för att hon sedan länge har lägenhet i Spanien? Dåligt samvete kan väcka starka känslor.

“Det stora angreppet” kallar hon Gretas tal.

Det stora angreppet i sammanhanget är ju angreppen på Greta. På budbäraren. På den som tände lampan. På den som sa att kejsaren är naken.

Elisabeth fortsätter sin text med klimatförnekelse. Vi måste se helheten, skriver hon, sedan tittar hon ut genom sitt fönster och konstaterar att vädret är normalt för årstiden. “Ingenting runtomkring mig tyder på att världen håller på att gå under”.

Är det att se helheten? Att kolla dagens väder?

Igår den 8 oktober skrev Elisabeth ett nytt blogginlägg där hon åter går på Greta och hävdar att Greta Thunbergs ”messiasfärd” över jorden inte gjort avtryck alls i Sverige.

Klimatet ligger ”bara” på femte plats på svenskarnas lista över viktiga ämnen.

Hur klimatkrisen påverkar oss mäts nog bättre i hur vi ändrar våra vanor. Allt fler skippar kött och resandet minskar. Men det har nog inte gjorts någon enkät på det än.

Åter tittar hon ut genom fönstret på dagens väder, det är kallt och ruggigt. ”Varmt väder är faktiskt en önskedröm, det är inget kul att gå runt och frysa” skriver hon.

Jisses! Så det gör inget att det blir ännu varmare i redan varma delar av världen, att ovädren blir värre och värre i världen, att vattnet stiger och många delar av världen kan bli obeboeliga, bara Elisabeth får det lite varmare och skönare i Sverige??

Hur var det nu med helheten?

Jag har aldrig varit med om något så fult som det som händer nu, att medelålders och äldre människor släpper lös alla hatstormars moder mot en ung, orolig människa som vill rädda planeten.

Som småbarn som ligger på golvet och skriker och sparkar och inte vill släppa sin godispåse.

Elisabeth Höglund tänker fortsätta ”granska” Greta Thunberg.

Jag har ett tips till dig Elisabeth:

Granska dig själv istället, och fråga dig vad dina reaktioner på Greta kan handla om.

Kommentarer från Facebook