Hästens vikt är ditt ansvar. Fetma dödar.

Hästens vikt är ditt ansvar. Fetma dödar.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 26 apr 2019

Jag tar upp det här nästan varje år och nu gör jag det igen.

Jag säger SNÄLLA -låt inte era hästar gå och bli feta i sommar!!

Övervikt skapar belastning på hästens leder och ligament, hur svårt kan det vara att förstå?

Hästar lägger merparten av sin vikt på frambenen. För varje kilos övervikt blir det ännu mera oproportionerlig vikt som läggs på frambenen.

Knän, hovleder, kotleder.

Tyvärr är många hästar feta redan nu. Jag undrar hur det ens är möjligt efter foderkrisen förra året och med all kunskap som finns.

Om jag tänker på bekanta som har tjocka hästar har de det gemensamt att de är hemmablinda; de tittar på de andra feta hobbyhästarna i stallet och tror att hästar ska se ut så.

Det andra de har gemensamt är att de har foderstaten som religion. Men tyvärr tar de inte bort mat de dagar hästen inte jobbar, de tar inte bort mat när hästen vilar, de tror att hästen ska dö om den inte får en massa kraftfoder, de gullinuttgossar med godis och överskattar grovt hur mycket deras häst arbetar.

Det tredje de har gemensamt är att de liksom inte hör vad man säger om man nämner saken. De tar det inte till sig, eller blir sura.

Denna blindhet tar död på hästar!

Mina hästar är igång, men den enda häst som över huvud taget anstränger sig i vårt stall är Sagas fälttävlanshäst som går elitklasser.

Att mysrida 45 minuter om dagen som de flesta gör är knappt arbete. Ändå kryssar Daltande Doris i “medelhårt arbete” eller rent av “hårt arbete” när hon beställer foderstaten.

Alla tanter med tjocka hästar! Skärp er nu för fan! Det är djurplågeri att låta hästar bli feta!

Det här är mitt sto Denize. Hon blir fet väldigt lätt. Efter hennes senaste dräktighet var hon så tjock att vi knappt ville sitta på henne, vilket skapade ett moment 22 då hon verkligen behövde motion.

Det tog lång tid att få ner henne i hälsosam vikt, och nu kommer sommaren, men nu har jag gett mig den på att hon aldrig ska hamna där igen. Jag tvingas fatta beslutet att hon tyvärr inte får gå på bete, inte dygnet runt. Som hon gjort varenda sommar alltid.

Hon kommer inte vara glad på mig, men att låta henne bli fet igen kan innebära hennes för tidiga död.

Snälla:

* Släpp inte en redan tjock häst på bete!

* Låt inte en häst bli fet för att du lovat att den ska vara sällskap åt en annan häst -är det risk för hälsan måste du avbryta.

* Motionera hästarna hela sommaren -varför inte ge dem vintervila istället?

* Kom ihåg att hästens vikt är ditt ansvar. Fetma dödar.

Kommentarer från Facebook