Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Nu är det kul igen.

Nu är det kul igen.

Av Ulrika Okategoriserade, Ponnymamman skojar 17 jan 2016

Det är härligt med vinter. Speciellt nu när det börjar bli lite ljusare igen. När det kommer snö som ligger kvar och hästarna är rena om benen. Jorå, det är härligt med vinter, kom inte och säg nåt annat!

En riktigt svensk älskar vinter!

Visst är det lite jobbigt när man halkar runt på isgata, men det finns ju broddar! Det är bara att brodda hästarna. Och sig själv. Gjort i ett nafs! Fingrarna tinar ju upp sen, det är inte farligt att de blir iskalla, knallröda och sen kokheta.

Svenska fingrar tål mer än man tror.

20160106_181357

Men oj vad med snö det kom inatt! Och maken som är borta nästan hela vintern, typiskt. Tur att grannen Anders kommer med sin fyrhjuling och plogar, för vi har ju ingen traktor tyvärr.

Han är snäll, Anders. Och det är härligt. Med vinter. Jättehärligt.

Lite tungt med frusna vattenbaljor i hagarna förstås. Men inte gnälla nu! Det är härligt med vinter! Jättefint med snön och allt! Alla rimfrostbilder som folk lägger ut, de är så fina. Isklumparna smälter ju såsmåningom. Någon gång i april.

20160117_153115

Men varför är det så kallt i huset? Och varför kan man inte tända? En huvudsäkring som gått, jaha.

När huvudsäkringen gått kommer det inget vatten. Man måste krypa ner i en brunn och trycka på en reset-knapp till vattenpumpen. Vår inackordering Sofia hjälper mig att få bort brunnslocket som är tungt som en jävla gravsten.

Det är lite ångest att krypa ner i brunnar, men jag har ju själv valt att bo på gård så inte gnälla!

20160116_124655

Det är härligt med vinter.

Saga är tapper hon. Rider trots kylan, och när hon kommer in är hennes ben både röda och vita och kalla som djupfrysta kycklingfiléer, även fast hon hade thermobyxor.

Men vi gör brasa i kaminen och varm choklad med vispgrädde, DET är härligt iallafall.

20160114_154646

Vi åker på hoppträning trots kylan, bilen är sur och först får jag inte loss handbromsen på släpet, men med raseri och lite våld går det mesta. Härligt.

Saga rider och jag tittar på. I ridhusspegeln ser jag något konstigt -en tiggartant. Här? Är de till och med i ridhusen nu? Hon har huva, stora stövlar, dubbla stora jackor och liksom vaggar fram, och mjukisbyxor med ett hål på -men vänta nu… det är ju MINA mjukisbyxor! Det är JAG!

Jag är inte skapt för vinter! Vintern gör mig ful, trött och grinig. Håret är elektriskt och huden torr som papper. Men inte gnälla nu!

Jaha då har vattenkranen i stallet frusit, men det går snabbt att lösa med vattenkokare. Bara att hälla lite hett vatten på kranröret så vips har man vatten igen! Gjort i ett nafs, härligt att det är så lätt att lösa det!

Lite värre när det är vattenkopparna. Rören är isolerade och har värmekabel, det är metalldelarna i själva koppen som fryser. Lite kokande vatten på dem också så går det att dricka en stund iallafall. Joråsaatt det finns inga problems inte går att lösa!

20160117_180210

Men eftersom de nog fryser snart igen är det säkrast att fixa hinkar till varje häst. 6 stycken.

Så lite får man släpa, men jag har ju själv valt det här livet så jag ska inte klaga, närå så det är bara att låtsas att man tycker DET ÄR HÄRLIGT MED VINTER!

Dagen efter har en hink bottenfrusit och spruckit. Min bästa hink, buhuu!

20160115_082642

Och avloppet har visst frusit också, jaha, det har det aldrig gjort förut. Jag som trodde vi hade typ Sveriges bästa lilla stall, men nä, tydligen inte. Suck.

20160116_124510

Ensilaget vi köpte i år är kalasfint, fast lite åt det blötare hållet, och nu har det frusit till en enda gigantisk tegelsten! In i garaget och rota fram en såg! Asså det är härligt att stå och såga i en ensilagebal medan 6 hungriga hästar står och glor på en!

Och fattas bara, torvmixbalarna är såklart också djupfrysta. Det blir till att hacka med spade. Härligt!

20160117_140644

Då och då kommer folk med katter till vårt kattpensionat. När de lämnar in katten får man höra vart de tänker åka, man blir alldeles grön av avund. När de hämtar katten är de brunbrända och utvilade och liksom lite loja.

20151219_120840-1 2

Verkar härligt det där med att resa till värmen! Senast vi gjorde det var 2009. Men nu har vi ju valt att ha gård, så inte gnälla över att man aldrig kan resa bort!

Nä, jag är verkligen ingen vintermänniska. Det här är årstiden då man ifrågasätter sitt eget förstånd: har jag verkligen valt denna livsstil? Vad tänkte jag på??

images

Följ oss gärna på instagram: Ulrika: Ponnymammans Saga: Sagaasss

Kommentarer