Gräsänka -tips från ett proffs

Gräsänka -tips från ett proffs

Posted by Ulrika in Okategoriserade 28 sep 2015

Förr var jag det jämt, nu inte lika ofta, bara lite då och då. Men nu ska jag vara det i 4 veckor. Det är bara att kavla upp ärmarna.

Lite tungt känns det förstås att bli “ensamstående” med allt just nu. September är normalt en tid då jag hämtar mig lite efter den intensiva sommaren, men så har det inte varit i år. Det är en ganska sliten ponnymamma som blir gräsänka nu.

När Saga var liten var gräsänka nästan normaltillståndet. Mannen jobbade ständigt, oftast utomlands. Det finns en rolig historia från den tiden. Saga var hos några grannbarn och lekte, och så kom hennes pappa på tv, och mamman till barnen sa: titta, där är Sagas pappa! Och en av ungarna sa:

– Har Saga en pappa?

Nu är han hemma mera. Dagen innan han åkte klippte han allt gräs en sista gång, plockade en massa äpplen och bar in nästan 100 ströbalar under tak för hand.

Jag är van gräsänka. Kanske till och med proffs. Några dagar är bara skönt, en vecka är ingenting, vid två veckor börjar man bli lite trött och efter tre veckor är man trött. Nu ska han vara borta i 4 och den här gången är jag trött redan in ingångsskedet.

Vi bor i en gammal vikingabygd. Jag brukar säga att jag är en modern vikingakvinna. Jag går här på gården och sköter allt medan mannen är i österled i jakt på guld och juveler. Tänker att jag har det i generna att klara av sånt här. Kvinnorna på den tiden, de visste inte när mannen skulle komma hem, eller om han någonsin skulle dyka upp igen. Jag får åtminstone ett sms ibland så jag vet att han lever.

Gräsänka. Jag undrade en gång vad det där ordet har för ursprung. Så jag kollade upp det. Det visade sig att det har att göra med att hamna i gräset med fel man! Ha ha! Okej det kommer inte hända men det är ganska roligt ju. Ordet är jättegammalt. Om folk skulle göra nåt sånt där förr i tiden var det nog just ut i naturen de fick gå: hemmen var fulla av familj och släkt, pigor och drängar, och hotell fanns inte. Ibland gav synderna spår i form av gräsfläckar på kläderna…

Men tillbaka till nutiden och verkligheten. Jag ska jobba borta 3 kvällar i veckan, jobba hemma 7 dar i veckan. Fodra, mocka, skriva brev till Länstyrelsen, vara projektledare åt två byggjobbare, beställa gödselstackstöming och byggmaterial, ta hand om katthotellet, komma till botten på tvättkorgen, komma till botten på posthögen, göra upp med en halvmeterhög trave med viktiga papper, skriva lite texter, skaffa swish, skaffa paypalkonto, se till att det finns mat hemma och hålla lite rent, skjutsa till träningar, få hästar skodda och tandraspade, ta emot foderleverans och halmleverans, bli klar med ett fotoprojekt jag hållit på med i ett år och försöka att inte missa min fotokurs. Saga kommer få fixa mat själv. Och så ska Bonnie Bee säljas. Ingen risk att det händer nåt ”sånt” gräsänkeri här inte.

Jag tror att hästkvinnor generellt är minst fyra gånger så bra på att vara gräsänkor som icke-hästkvinnor. Helt enkelt för att vi har något som är helt vårt eget och som väger upp det känslomässiga beroende som många andra annars lägger på sin man. mnga av oss är väldigt självständiga.

Iallafall, här är några tips från en van gräsänka:

1. Skit i mannen. Tänk inte på vad han har för sig och sånt. Fastnar du i sådana funderingar blir det jobbigt.

2. Njut av friden och att du kan bestämma helt själv över mat, rutiner och fjärrkontroller.

3. Passa på att vara ännu mer i stallet utan den där stressande känslan av att någon vill att du ska komma hem.

4. Om det blir segt, passa på att träffa folk du kanske inte annars hinner med, gör något riktigt kul!

5. Sänk ribban. Låt det få vara lite stökigt och skitigt om du inte hinner med.

6. Om du har barn, inse att de inte kommer dö om de får äta snabbmakaroner och korv ibland.

7. Upptäck friheten. Du kan provrida hästar, äta godis utan att få pikar, shoppa och njuta av att ingen kikar i kassarna när du kommer hem och undrar vad det kostade.

8.Lär mannen att du ska få minst en dyr present för varje gång du varit gräsänka. Johodå, kan du lära en häst att fatta galopp så kan du lära din man detta.

/Ulrika

Kommentarer från Facebook