Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Glamourhelg

Glamourhelg

Av Ulrika Okategoriserade 04 okt 2015

Antingen är man på tävlingar, eller också jobbar man med gården. Det finns inget annat på helgerna. Nu har gräsänkan haft en riktig glamourhelg hemma.

På fredagden kom Jakob förbi. Hans fru min kompis Titti har hästar. Det råkar vara så att jag har en betesputs, och de har en traktor. Så vi tänkte bytlåna. Det är hög tid att få betet putsat nu innan det blir för blött.

Ni som har jordbruksmaskiner vet hur det är. Det tar en halv dag att koppla på grejer och få dem att funka och sen märker man att man måste köpa diesel. Och vid det laget är det i regel dags för lunch, och sen är det nästan kväll när man väl kan börja jobba.

Fredag

10.45 Jakob dyker upp. Vi ska se om hans gamla Massey Ferguson 1974 möjligen kan vara kompatibel med vår oranga lilla puts. Vi trixar och meckar och går efter verktyg och efter något som känns som en evighet kommer vi fram till att allt funkar utom att en jävla tryckstång är för kort.

12.ca Jakten på passande tryckstång. Det måste ju finnas minst hundra traktorer i Färentuna och jag känner ju så gott som varenda bonnläpp här. Får efter några telefonsamtal låna en av Jane, rätt längd men istället är själva kullagergrunkan för stor! Åhh!

13.30 ca. Vi åker till grannbonden Sigge och hans bror Yngve som är metallkonstnär. Med Sigge brukar jag bråka om priser på halm och hö, Yngve dögillar jag. Jag ska gå svetskurs hos honom vilket år som helst. Yngve inte bara skakar fram en tryckstång, han slipar bort 3 millimeter också för att den ska passa! Det kostar en kram. Ja,ja kan han väl få.

13.50 Några stjärnor som håller på att ta ner telefonstolpar där på gården har tappat en telefonstolpe i min motorhuv! Det är sant. Det blev en präktig buckla, tur att maken är borta…

20151004_102310_resized

14.-15.Vi trixar och får igång traktorn -betesputsen funkar! Tjohoo! Jag vill inget hellre än sätta mig och putsa men nu inser jag att jag inte kommer hinna rida. Skickar ett sms till en medryttare att de får klara sig utan mig.

15.30 Får en snabbkurs i traktorns alla spakar och knappar, sätter igång. Åh gläjden! Jag putsar hela det 2,5 hektar stora område som är vår hemmasnickrade terrängbana. Det är som att sitta i en skramlande burk och det är rejält jobbigt att svänga.

19-tiden. Mörkt, måste sluta. Avrundar arbetspasset med en brottningsmatch med 200 meter hoptrasslad vattenslang som går till vår vattengrav. Sätter på vattnet för att fylla den. Saga får mocka alla boxarna.

20 cirka Vi åker till grillen och köper mat och en påse godis och sen kollar vi på Wolf of Wall Street med Leonardo di Caprio. Shit vad snuskig den är! Saga hade varnat mig för att det kunde bli pinsamt att titta på den tillsammans, och det var det.

20151002_184554_resized

22.ca Tar in hästarna och nattfodrar, stupar i säng.

23.20 Vaknar med ett ryck. Vattnet till vattengraven! Det står och rinner! På med morgonrock och ut i stallet, puh, Saga hade stängt av det.

Lördag

07.00 klockan ringer, upp och morgonfodra och kolla vattengraven. Fyller på lite till. Går ut i vårt katthotell och tittar till kattgästerna.

08.45 Saga ska hålla terränglektion hos oss och hennes elever kommer, två ponnytjejer och två vuxna.

IMG_3409

10.00 En familj som är spekulanter på Bonnie Bee dyker upp, de ska med oss på hoppträning.

10.30 Jag viskar till Saga att hon måste avsluta lektionen. Jättesnällt att ge dem en och en halv timme, men nu måste vi snart åka!

10.45 Kopplar på släpet, Saga gör iordning Aurora, in med henne och Bonnie Bee och så åker vi till Ekerö på hoppträning för Helena Persson.

11.30. Hoppträning. Jag sitter i hörnet med vår hund som har ont i tassen. Vår spekulant vill ta ett par högre språng med Bonnie, 120 cm, det går bra.

13.00 Hemåt igen, bensinlampan lyser, stannar och tankar. Vi kommer inte ha tid med lunch utan köper en macka där. När vi har åkt ringer de från bensinmacken och säger att jag glömt mitt bankkort i maskinen, ojdå.

14.00 Vi har precis slängt ut hästarna i hagen när en radioreporter från P3 kommer. Fort som attan skyfflar jag undan lite tvätt som hänger på stolar och bord. Hon intervjuar Saga om sin upplevelse av den så kallade alkoholincidenten på EM. Jag får också några frågor.

20151003_152131_001_resized

16.15 Vi tar adjö av journalisten och jag putsar ytterligare 3 hektar med den lilla, lilla putsen och den lilla, lilla traktorn.

18.10 Min granne, islandshästmannen Svante, kommer farande på sin fyrhjuling och säger att jag kör traktorn för fort. Den kan bli för varm och gå sönder säger han.

19.30 Helt död efter traktorjobbet. Åker skitig och dan till grillen -igen. Skämsigt.

21-tiden. Lägger ut några bilder på Sagas terrängelever på Facebook, de blir glada.

22. Borde duscha men orkar inte. Drar i mig några värktabletter för att kunna sova bättre.

Söndag

04.15 Hunden väcker mig, hon får gå ut och kissa.

06.30 Hunden väcker mig igen, tar ut hästarna.

07.40. Hunden väcker mig för tredje gången. Försöker somna om men misslyckas.

08.ca Hunden har spytt på mattan. Bort med den, blä.

10.00 En kattkund kommer och hämtar sina katter. Man får många trevliga resetips när man har katthotell, men när ska man själv få resa bort??

10.15 Ser i ögonvrån att en tvättad tvätt ligger i tvättmaskinen på andra eller tredje dagen och tänker att jag hänger den sen.

10.30 -12 ca. Tar ner 800 meter tillfälliga sommarstängsel tillsammans med min inackordering Sofia. Ett jäkla slit. Vi konstaterar att nu för tiden gör kvinnor både allt det som kvinnor alltid gjort OCH sånt som män gör.

13.00 Svante dyker upp och säger att det är för lite luft i däcken på min traktor. Kvinnor med traktorer behöver hjälp tydligen. Tyvärr har han rätt. Det är snudd på punka. Svante hämtar sin kompressor och fyller upp däcken. Det var ju himla snällt faktiskt. Vi käbblar lite om varför jag alltid har en sån hård ton mot honom. För det har jag.

– Det är för att du kallade mig för lilla gumman förra sommaren.

– Jaha det är mitt fel alltså?

– Jamen självklart.

Jag håller alla gubbar i grannskapet kort, fast nu får jag lite dåligt samvete och hämtar ett plåster till Svantes blödande finger och ett chokladkex.

13.30 Åker och handlar diesel och köper grillmat för tredje dagen i rad -det närmar sig nog rekord. Det blir liksom så när man är gräsänka -ha tid att stå vid spisen liksom? Handlar lite mjölk och bröd också.

14.35 Börjar åter putsa. Nu jäklar. Jag älskar nyputsade vallar!

16.10 får sms från maken som har sjungit för 13 000 personer på Hartwallarenan i Helsingfors. Jag sjunger också där i traktorn, för en fluga på fönsterrutan.

20151004_163926_resized
15.00 Putsar.

16. Putsar och inser att jag inte kommer hinna rida med min medryttare som är på väg och skickar ett sms att hon även idag får klara sig utan mig.

16.30 cirka. Börjar känna mig lite uttråkad och tänker att jag ska se hur nära stängslena jag vågar gå med traktorn. Man vill ju putsa så nära kanterna som möjligt. Kommer såklart för nära, kvaddar några stolpar och får med mig en massa eltråd som snos ihop i bladen under putsen!

20151004_150735_resized

16.35. Tryckstången har skruvat ur sig och putsen ramlat ner. Skruvar ihop tryckstången, hissar upp putsen. Lägger mig under den och konstaterar att om den skulle ramla ner nu blir jag platt och Saga har ingen mamma mer. Tänk om livet skulle ta slut där, just då ute på en vall. Men den ramlar inte ner och jag lyckas skära loss två härvor med eltråd.

17.55.00 Äntligen klar! Men helt död. Saga får mocka allt idag också, jag orkar inte ett skit mer. Stapplar upp mot huset på genomvibrerade ben och skriver detta blogginlägg.

Ja, det var en helt vanlig hemma-helg i mitt liv. Måste säga att jag älskar att sitta på traktorn. Tycker om när man ser ett omedelbart och konkret resultat av arbete. Jäkligt nöjd med den här helgen faktiskt.

Ha det gott!

/Ulrika

Kommentarer