Fortfarande okej att ha hästar inne 24/7. Uselt av Jordbruksverket.

Fortfarande okej att ha hästar inne 24/7. Uselt av Jordbruksverket.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 21 feb 2019

Jordbruksverkets nya föreskrifter för hästhållning har kommit.

Och de innehåller fortfarande inte något krav på utevistelse för hästar.

Det är alltså fortfarande år 2019 okej att ha hästar instängda dygnet runt.

Länk till Jordbruksverkets regler om hästhållning HÄR.

Däremot finns det en hel del bestämmelser om hur mycket hästar får vara ute. Hästar får till exempel inte gå ute mer än 16 timmar per dygn på vintern, om det inte finns ligghall.

Det som det verkligen är en massa regler om är stallen. Och hagarna, om det nu finns några alltså. Där det ingen hejd på kraven.

Så här är det. Hästen är ett djur byggt för nära nog konstant rörelse. Hela deras kropp (och psyke) är gjord för att ströva runt och beta, och då och då fly från faror. De sover endast några få timmar varje dygn.

Vad skulle hända med din egen kropp om du låg i en säng hela dagarna? Hur känner dig när du har suttit i en stol för länge?

Vem skulle råda en elitidrottare att ligga i soffan 23 timmar om dygnet?

Kroppar som inte används förtvinar. Försvagas. Tillbakabildas.

Det gäller även hästar. Skelett, leder, ligament och muskler -allt det är beroende av att hästen rör på sig. Och inte bara 45 minuter om dagen med en människa på.

Jag är övertygad om att en väldig massa veterinärbesök skulle kunna undvikas om Sveriges hästar fick vara ute långa dagar i stora hagar.

Och tränas bättre, javisst, men det räcker inte. Utevistelsen är ett viktigt komplement när det gäller hästens hållbarhet och välmående.

För mig är det lika delar dumhet och elakhet att ha hästar konstant instängda, eller ensamma i för små hagar. Skydd av hästar borde inte bara handla om skydd från väder och vind, utan också om skydd mot människans dumhet och ego.

Vad är det som bromsar Jordbruksverket i den här frågan??

Det är ett mysterium verkligen. Om de kan sätta regler om innevistelse och hur hagar ska vara beskaffade ska det väl inte var så svårt att skapa regler om att hästar måste få komma ut?

Är det att det skulle bli en ökad arbetsbörda i form av många fler anmälningar? Är det att de isåfall skulle trampa fel människor på tårna?

Är det att det isåfall riskerar att bli ett krav även för andra djurslag?

Inte vet jag. Men jäkligt konstig är det.

Kommentarer från Facebook