Det måste bli lättare att börja med fälttävlan.

Det måste bli lättare att börja med fälttävlan.

Posted by Ulrika in Okategoriserade, Tävlingsliv. 14 jul 2020

Det finns inget roligare än fälttävlan.

DET FINNS INGET ROLIGARE.

Det är den kompletta tävlingsformen som fostrar de i särklass bästa och mest allsidiga hästmänniskorna. Du kan inte ge ditt barn en bättre grund som blivande ryttare och hästmänniska än att låta dem rida fälttävlan.

MEEN. Det finns heller ingen gren som är svårare att begripa sig på!

Jag pratar om hur det är när man ska börja tävla.

Det kan vara mycket för en vanlig dödlig att klura ut hur man gör och vilka regler som gäller i bara EN gren.

Här har du tre (3) att hålla reda på. Två och en halv uppsättning med utrustning och tre uppsättningar med regler.

Plus övergripande regler för sporten som helhet.

Efter tio år i det här, och när min dotter nu snart går över till att bli senior, försöker jag hjälpa några yngre förmågor på ponny att komma in.

Jag står som någon sorts mentor vid sidan av och försöker hjälpa till.

De ställer frågor, som jag försöker besvara, precis som jag själv på vår ponnytid ställde frågor till Sagas dåvarande tränare Lena Bredberg.

Jag ringde Lena så ofta att jag skämdes. Vi kände inga som höll på med fälttävlan, och allt var visserligen spännande, men lite av en djungel att ta sig in i.

Nyligen skulle jag hjälpa en familj att hitta en regel.

För att göra en lång historia kort gällde det en regel på grundläggande nivå som familjen oavsiktligt råkade bryta mot på sin första tävling.

Hur vi än googlade och letade på förbudets hemsida hittade inte regeln. Det jag till slut hittade på nätet var motstridigt och oklart.

Vi googlade och letade och ringde och jag fick tag på en stackars tränare och tävlingsledare en lördagkväll (förlåt) som trodde att hon visste hur det var, men inte var 100 procent säker.

Tävlingsledarna visste alltså inte heller säkert, och efter ett idogt detektivarbete från deras sida (tack) har de nu grävt fram det. Då hade jag i min tur hittat nåt annat, också i TR, men som motsade det de hittat.

Det måste idag i den relativt framskridna IT-åldern vara lättare att enkelt hitta det man söker!

Och när man hittat måste en normalbegåvad människa förstå vad som står utan att behöva kolla med tränare, tävlingsledare och gamla fälttävlansproffs först.

”Har jag fattat det här rätt…?”

Hur ska en nybörjare och dennas föräldrar kunna veta vad Bas0 är, vad M45 är? Bara det annorlunda poängsystemet som använder begreppet straff kan ju kännas som kinesiska i början.

Nu kommer garanterat någon gammal räv säga att jag är lat och att alla har minsann alltid fått leta i TR och så här har vi alltid gjort, sluta gnäll och och bla, bla, bla.

Till dig säger jag: vi har letat, och tävlingsledarna letade också. Ni som är gamla i gemet och kanske till och med jobbar med tävling glömmer ibland hur svårt det kan vara för en som är ny. När inte ens tävlingsledare vet kan ni inte hävda att det är glasklart.

Kalla mig dum, lat eller vad ni vill, men det ÄR krångligt!

Det är en sport bara, ett fritidsnöje för de allra flesta, det ska väl vara roligt? Det kostar pengar att åka ut, och det är inte kul om barn får tråkiga upplevelser det första som händer för att mamma och pappa gjorde fel.

Regler bör vara klickbara. Om man googlar på ”kvalregler ponny fälttävlan” borde det komma upp en länk att klicka på, där man kan läsa vad som gäller.

Det gör det inte.

Det som kommer upp är startsidan till TR. Man drar ett djupt andetag och bara åååkej… då harvar vi igenom Gamla Testamentet igen då. Och somnar på sidan sju.

Gör hela sporten mer begriplig! Idag är den som ett hemligt fort som utåt säger att i den här grenen är vi alla jättesnälla mot varann, men när man väl är inne är det ett IQ-test att orientera sig och göra rätt, och frågar man i ett forum på nätet får man en avhyvling av någon som har hållit på sedan 1976.

Det bör finnas en lättillgänglig, kortfattad, övergripande informationsbank om fälttävlan på nätet, anpassad för att de som är på den mest grundläggande nivån ska kunna förstå.

Fälttävlan vill gärna ha tillväxt ur ponnylagren och säger sig välkomna att nya börjar med sporten. Det har iallfall jag hört i tio år nu.

Men då måste det bli lättare att göra rätt.

Det är 2020. Det är lättare att hitta i och förstå Sveriges Rikes Lag än TR.

* Gör enskilda regler googlingsbara!

* Förenkla TR och gör allt mer lättfattligt!

Gör det lättare.

Tack.

Kommentarer från Facebook