Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Det är nya tider nu, och det är bara att hänga med. Att klaga på ungdomarna är patetiskt.

Det är nya tider nu, och det är bara att hänga med. Att klaga på ungdomarna är patetiskt.

Av Ulrika Okategoriserade 16 mar 2019

Det här handlar inte om häst, men det handlar om unga människor och jag är ju mamma, en tänkande människa (hoppas jag) och jag vill följa med i min tid.

Något jag reagerat över den senaste tiden är hur många ur äldre generationer fullständigt spyr galla och är nedlåtande över att ungdomarna nu vaknat upp till mänsklighetens kanske största utmaning.

Hat och hån flödar mot Greta Thunberg och de krafter hon mobiliserat.

Bittra äldre människor sitter hemma bakom tangenterna och HÅNAR DE UNGA!

Till exempel cirkulerar denna text på Facebook, jag vet inte vem som skrivit den:

——————————————

“Blev mamsen och pappsen lite sura över den ogiltiga frånvaron? Well, här kommer några finfina tips på hur du får dem på gott humör igen.
Berätta bara att:
– från och med nu behöver de inte längre hämta/lämna med bilen när du ska till skolan, träningen och till kompisar. För från och med nu kommer du att cykla var du än ska! Även om det ösregnar.
– de kan sänka din månadspeng rejält. Vem vill hålla på och konsumera i onödan liksom??
– skräpmat och Nocco är inte din grej längre. Du vill ha mer broccoli och kranvatten.
– du kommer att dra ner på klädinköpen till ett minimum. Det kommer inte in en endaste Parajumpersjacka till i din garderob! Ni ska ha klädbytardagar en gång i månaden på skolan för att få lite variation i garderoben, superklimatsmart!
– din Thailandsresa i november kan avbokas! Bara vidriga klimatfascister flyger. Ja, och du tänker minsann inte åka med i bilen ner till Italien i sommar heller. Nu är det endast tågsemester som gäller, i annat fall stannar du hemma.
– det är sluttjatat om ny mobil varje år. Vart 3:e, 4:e år är faktiskt mer rimligt att byta.
– ni vet de där halvtimmeslånga varma duscharna som det tjafsas om i familjen varenda morgon? Ett minne blott! Max 5 minuter, promise!
Lycka till! Det kommer att gå bra ska du se. What’s not to like liksom??”
—————————————-

Okej, den har några humorpoänger. Men jag mår mest illa.

Här hånar alltså en vuxen människa en hel generation som fått sina levnadsvanor av -vilka då?

De vuxna naturligtvis!

Det här med att kritisera barnen för att de tog “ledigt” en skoldag är löjeväckande. Idag tar föräldrar sina barn från skolan för att förlänga en weekendresa, för att åka på tävling i sin idrott, för att förlänga solresan med en extra vecka, för att resa vid billigare tidpunkter än skolloven, för att följa med när husdjur ska till veterinären.

Varför känner många äldre att de måste försvara sig mot unga genom att håna dem?

Greta har Aspbergers. Människor med denna diagnos kan ibland ha ett mer svartvitt tänkande än andra. De är ofta också särbegåvade och benägna att ha ett starkt intresse för ett eller några få saker.

Det är ju precis vad vi behöver nu! Någon som sorterar bort alla gråzoner och som går direkt och skoningslöst och rakt på kärnproblemet, och som inte bryr sig om hur hon uppfattas!

Någon som skiter i att höra till, att bli populär, att vara snygg och inne. Hon är en underbar kontrast till ungdomen som vi är vana att se den i tv -utseendefixerade, plastikopererade, korkade och ytliga.

Greta är ett slag i magen på oengagerade svenssons och på influencers som lever på att elda på konsumtionen med att visa upp prylar på löpande band.

Jag har försökt följa några sådana, men jag blir så spyfärdig på pryfloden att jag snart avföljer.

Att hästfolk sällan talar om miljön är ju för att vi vet att vår livsstil är miljövådlig. Bilresorna, prylarna, kläderna, konsumtionen, foderframställningen och all energi och all plast den kräver. Ooops… Vi har inte knäckt våra egna nötter ännu, och det kommer ta tid med den saken.

Men vi måste alla öppna oss för den här vågen som Greta startat, vi måste följa med den med öppna ögon och bejaka att en ny, ung generation har vaknat till.

Det är ju jättejobbigt när någon pekar på något man inte orkar se hos sig själv. Som att man är medskyldig.

Greta är ett tecken i tiden. Det är bara att tugga i sig att nu kan vi inte kan ha huvudet i sanden längre.

Sänk garden alla gamla gnällspikar, och följ med istället för att spjärna emot.

Ta till er Greta och det hon gör.

Allt annat är patetiskt.

Kommentarer