Därför stänger jag inte stalldörren.

Därför stänger jag inte stalldörren.

Posted by Ulrika in Okategoriserade, Ponnymamman tycker 24 jan 2016

Med en sak är jag bestämd: frisk luft är överordnat temperaturen i stallet.

Jag har stått i stall där fukten rinner på rutorna och ammoniakångorna sticker i både näsa och ögon när man kommer för att morgonfodra.

Jag har också varit i stall där en jäkla fläkt står och dånar hela natten.

Därför låter jag mina stalldörrar vara öppna på natten.

Jag delade en gång stall med en kvinna som var helt besatt av att dörrarna måste vara stängda. Annars skulle hennes häst frysa! Trots att hästarna hade sina utetäcken på sig dygnet runt trodde hon att den skulle frysa och propsade på att dörren skulle vara stängd nattetid.

Vi andra gick motvilligt med på att stänga dörrarna. Efter ett tag började hästarna hosta, men vi kopplade det inte genast till de stängda dörrarna.

Vi undrade och undrade. Vi hade inte samma foder, så fodret kunde det inte vara. Jag köpte hostmedicin för 800 kronor flaskan. Helt idiotiskt.

När vi lät dörrarna vara öppna på nätterna igen slutade hästarna hosta!

Att luften i ett stall blir dålig om man stänger till är inte direkt raketforskning, men exakt hur dåligt det är kan tydligen vara svårt att ta till sig för många.

Stallmiljön är smutsig! Hästarna ger ifrån sig stora mängder fukt och det virvlar upp partiklar ur ströet. I fuktig, instängd luft frodas virus, mögelsporer och allt möjligt.

I frys-frågan är det som att det inte går att prata med folk. Det spelar ingen roll hur mycket forskning man kommer dragande med, den som fått för sig att hennes häst fryser, hon ändrar inte åsikt mer än ett cementblock ändrar form.

Sen är det skillnad på hästar och hästar och om de är klippta eller ej, absolut. Men det är ju det där med att inte förmänskliga hästar…

Mitt stall är relativt fräscht med högt i tak och gott om ventiler, det finns även en mekanisk fläkt, men trots den och alla ventilerna blir det ändå fukt på rutorna om jag har dörrarna stängda.

Alltså låter jag dörren vara öppen!

Jag kan inte fatta att man sätter några grader hit eller dit i stallet framför god luftkvalitet.

Hur många onödiga veterinärräkningar har inte folk dragit på sig på grund av att deras hästar står instängda i dålig luft?

Och hur många träningar och tävlingar har de inte fått ställa in?

Var vettig -låt stalldörren vara öppen.

En bra länk om stall och luftkvalitet hittar du HÄR.

Kommentarer från Facebook