2010-talet. Ett mörkt årtionde -men kvinnorna reste sig!

2010-talet. Ett mörkt årtionde -men kvinnorna reste sig!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 09 jan 2020

Inte för att tiotalet kommer vara en tid man vill minnas. Det var ett ganska hemskt årtionde. Och en sammanfattning kanske man skulle ha lagt ut dagen före nyårsafton.

Men då är ju alla bara så slöa och chokladstinna. Bättre att ni läser det här nu, när ni är på era jobb och är vid skärpta sinnen!

Det hände ju massor på 2010-talet:

* Mobilen växte fast i var människas hand och kidnappade våra hjärnor och belöningssystem. Att vi alla skulle bli så sjukligt beroende av en liten pryl hade tio år tidigare verkat helt sinnesjukt, men nu blev det så. Även barn har vi tillåtit gå in i detta kemiska beroende.

* Barnen blev ännu mer stillasittande och skärmberoende. Deras kroppar blev svagare och många är överviktiga. Föräldrar överberskyddade allt mer i det yttre samtidigt som de lät nätets alla fasor skölja rakt in i de små outvecklade hjärnorna.

* Alla bara stressade. Livet måste vara innehållsrikt och perfekt! Att ligga och slappa (=återhämta sig) på söndagar var inte okej på 2010-talet, även om det är vad söndagar egentligen är till för.

* Fysiska pengar blev ute, lite smutsiga nästan. Ungdomar ser sedlar och mynt som något som grävts upp ur en vikingagrav och borde ligga på museum.

* “1984” blev verklighet. Utan att du protesterat har banken och google skapat sig en komplett karta över vad du har för dig. De vet hur mycket vin du köper och hur mycket bensin du använder, de vet hur hög din elräkning är och på vilka sidor du surfar runt. Via telefonen kan man spåra var du är och hur du rör dig.

* Sociala medier exploderade och började användas till mer än att skriva statusar och lägga upp bilder på sina hästar och semesterstränder. De tog också mobbingen till nya nivåer.

* Allt fotades och filmades. Det som inte filmats har inte hänt.

* Ego-kulten med rötter i 80-talets “Älska dig själv” togs till extrema nivåer. Den nya farsoten selfien gick från inledningsvis lite pinsam till fullt accepterad till absolut nödvändig i marknadsföringssyfte av AB Jag.

* Islamiska Staten, Is satte skräck i världen och begick obegripliga grymheter.

* Inget gick längre att dölja. Allt det värsta hos människorna blev mer synligt. Pedofili, krig, våld, grymhet mot djur, allt. Helt vanliga människor, tanter som heter Ann-Kristin och farbröder som Lars och Sven-Erik lät oanade fula sidor komma ut till allas åsyn på nätet.

* Medialandskapet förändrades dramatiskt. Papperstidingarna fortsatte sin väg mot giljotinen, för nu ville folk läsa på nätet, men på nätet vill ingen betala. Nyhetsrapporteringen kapades delvis av krafter som började ge ut propagandamedia som ser ut som riktiga journalistiska produkter men bara är lögnaktigt skräp. Den seriösa media som finns kvar är under hård attack.

* Djursjukvården ändrade skepnad, från en jordnära instans med snälla djurdoktorer till vinstmaskiner med lyxiga kliniker med senaste cancerbehandlingsutrusningen redo. Det här skulle betalas förstås, vare sig man nyttjade cancerbehandlingen eller ej. Och det har precis alla djurägare fått göra, via höjda försäkringspremier.

* Hundar och katter gick från att vara husdjur till att betraktas som fullvärdiga familjemedlemmar. De heter inte längre Missan eller Buster, de döptes till tant- och farbrornamn som Greta och Frank.

* Miljörörelsen fick ett globalt världsuppsving. Ingen kunde längre undgå den eller ignorera att något måste göras, och det nu.

Men framför allt kommer jag minnas 2010-talet som en tid då klimatet hårdnade mellan kvinnor och män.

* Feminismen gick från att i 100 år ha kämpat för basala rättigheter som rösträtt, lika lön, rätt till högre utbildning, barnomsorg och så vidare till Feminismen 2.0, med rättvisa på riktigt, och det togs inte emot så väl.

* Mäns hat mot kvinnor tog sig organiserade former. Män som kände sig ratade och icke önskade bildade hatgrupper bestående av bittra, unga män. De kallar sig Incels -kortformen av Involuntary Celibats och har begår planerade hatbrott mot kvinnor. Porren blev allt mer aggressiv och full av våld, aggressioner och övergrepp, en fristad för våld och förnedring av kvinnor.

*Rörelser med konservativa normer som anti-invandring, kvinnan-tillbaka-till-hemmet och det-finns-ingen-klimatkris vann mark. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och växte under årtiondet till Sveriges största parti. I USA sitter en narcissistsik jättebäbis vid makten. Girigheten tycks inte veta några gränser och överallt ökar klyftorna mellan människor, precis som det sett ut inför varje revolution och inför många krig.

Men samtidigt:

* Kvinnorna reste sig och krävde repsekt -på riktigt. Männens maktövertag sattes i strålkastarljus.Tystnadskulturen fick sig en rejäl dust, kontrollfunktioner som skuld och skam lades på förövare istället för på offer. Ett uppbyggt tryck briserade hösten 2017 i form av den världsomspännande rörelsen metoo. 2019 kom en backlash i form av en rad domar som dömde till mäns fördel.

När statyn ”Fearless Girl” restes mitt i New York förstod jag vart vindarna blåste, för konsten förutsäger framtiden.

* 2010-talet var årtiondet då flickor tog fajten. Den nya generationen med ett självförtroende av stål och som är vana vid att bli lyssnade till krävde just det -att bli lyssnade till. Malala, en tonåring från Pakistan som slogs för flickors rätt till skolgång fick fredspriset. 2018-19 blev Greta Thunberg klimatrörelsens Jeanne D´Arc.

* Det var en del som inte hände också. Att bensin- och dielsebilar inte är utrotade år 2020 övergår mitt förstånd. Ja, jag erkänner, jag kör bil på fossila bränslen ännu. Vi har inte råd att köpa elbil. Att hästars gödsel fortfarande inte tas tillvara på ett bättre sätt är också konstigt.

* Javisst ja, det här är en hästblogg! Jag får väl säga något om det också.

* Inom ridsporten kämpade vi fortfarande för vår rätt att bli sedda som sport. Det präntades in i det allmäna medvetandet genom Rolf Görans Jerringpris, samt Peders två följande Jerringpris. Det till största delen av kvinnor bestående hästfolket röstade fram sina stjärnor.

* Hästens välfärd stod i centrum. Hård och elak ridning ifrågasattes allt mer, och en del nådde rentav ända fram till FEI. Man började kontrollera nosgrimmor på tävlingar och blod på hästar togs äntligen på allvar, oavsett vem som satt i sadeln.

* Ny, “snällare” hästutrustning utvecklades.

* En början till miljömedvetnade tog sig igenom hästfolkets förnekelsemurar.

Med förändring inom hästvärlden är det som med fossila bränslen, det tar tid. Men än ske mirakel och stora ting.

År 2016 förutspådde jag dressyrhattens död, förra året beslutades det att dess dagar är räknade. Joråsåatt, allt kan hända!

Jag tog av mig 2010-talet som en smutsig, tung gammal stalljacka med krånglande blixtlås och trådslitna ärmar. En sådan där som man velat slänga länge och nu äntligen kastar.

Att säga att jag tappade tron på mänskligheten är kanske att säga för mycket. Men under tiotalet hände mycket som vi tidigare aldrig trodde skulle kunna bli verklighet. Nu vet jag att vad som helst kan hända.

Nu lever vi på det glada (?) 20-talet! Kanske jag skriver något om vad jag tror om framtiden.

Kommentarer från Facebook