20 år med häst -så mycket dyrare har det blivit.

20 år med häst -så mycket dyrare har det blivit.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 06 okt 2019

Jag har nu haft häst (i vuxen ålder, efter ett långt uppehåll) i ganska precis 20 år, och jag kommer ofta på mig själv med att fundera igenom hur dessa tjugo år har varit.

Jag tänkte göra några inlägg som tema, “Tjugo år av hästägande -reflektioner”.

Jag börjar med kostnader.

Man får skilja lite på kostnader och kostnader.

En del kostnader kan man skippa, som till exempel att handla grejer. Andra, som foder, strö och hovvård kommer man inte ifrån.

Till att börja med kan jag konstatera att alla kostnader jag kan komma på har stigit.

Här listar jag de mest påtagliga förändringarna.

1. Hovslageritjänster, upp 400%. När jag köpte mitt fullblod för 20 år sedan tog de runt 400 kronor svart. Idag kostar samma tjänst 1500 -1600 kronor i mina trakter. Jag tror ingen missunnar hovslagarna att ha gått från svarta pengar till vita, men där just jag bor har det blivit en fyrdubbling i pris för kund under den här tiden, vilket är… väldigt mycket. Jag undrar också hur de motiverar att de fortsätter höja.

2. Veterinärvården, upp till det två- eller tredubbla, beroende på vad. Debatterna har nog inte gått någon förbi. Ambulerande, överkomliga veterinärer blir allt mer sällsynta. Riskkapitalägda kedjor gick 2012 in och köpte upp marknaden och drev upp priserna. På bara några år gick de upp med 40% (källa: Folksam).

3. Försäkringarna, kraftig ökning i pris vilket är en direkt följd av att veterinärvårdspriserna stigit. Det är svårt att hitta siffror som visar en 20-årsperiod, men det finns exempel på premier som stigit med 150 % bara under de senaste sju åren.

4. Stallhyrorna, ungefär fördubblade (varierar nog mycket i landet). Det ganska enkla stall jag stod i för 20 år sedan tog då 1800 kronor inklusive allt foder och strö. Idag tar samma stall 4500 kronor, ingen höjning i standard har gjorts.

5. Träning, upp omkring 100%. För 20 år sedan betalade jag 250 kr för en privatlektion i dressyr, nu ligger det på omkring 500. Detta varierar ju starkt naturligtvis mellan olika tränare. Hopptränare (mindre kända) som tog 150 kr då i grupp, tar två-tre gånger så mycket idag.

6. Drivmedel, från cirka 10 kr litern för 20 år sedan till cirka 16 idag.

7. Foder och strö. Jag saknar uppgifter om foderpriser från 1999, och i början var jag inackorderad på gårdar som tillhandahöll foder i hyran, men under de tio år som jag köpt foder själv har det blivit ungefär dubbelt så dyrt med ensilage.

7. Nya utgifter som inte förut fanns. En sådan är kravet på att göra träckprov för att få köpa ut avmaskningsmedel, som recepteblagts.

Naturligtvis har det mesta i samhället blivit dyrare under den här tiden, detta handlar dock om de mest basala kostnaderna kring att ha häst.

Kostnadsökningarna måste vägas mot att den genomsnittliga inkomst- och standardförbättringen i befolkningen var 50 till 60% under denna period (källa: SCB).

Eftersom många basala utgifter kring hästar har flerdubblats i pris under samma tid kan man konstatera att hästägare idag får lägga mer av sin inkomst på hästägandet än hästägaren för 20 år sedan gjorde.

Det har helt enkelt blivit ganska mycket dyrare att ha häst.

OBS! Dessa uppgifter är på ett ungefär, och är mina egna observationer av hur det är i min del av landet. I en annan trakt har kanske hovslagarpriser, stallhyror och tränararvoden haft en annan utveckling.

Kommentarer från Facebook