Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Lika barn leka bäst. Uterittstyper i ett stall nära dig.

Lika barn leka bäst. Uterittstyper i ett stall nära dig.

Av Ulrika Ponnymamman skojar 06 okt 2018

Rida ut ska man göra med någon som är jämspelt, det har jag kommit fram till.

Lika barn leka bäst!

Kom hur som helst att tänka på en del “typer” man ridit med genom åren:

Livrädda Lotta

För Lotta väntar katastrof, olycka och död bakom varje buske. Ridturen igenom sitter hon och piper bakom någon stackare som tålmodigt biter ihop.
– Där framme kommer han börja bråka, för han är SÅ RÄDD för den där soptunnan!! piper Lotta.
Och visst blir det en liten diskussion vid soptunnan. Varje gång. Men det konstiga är, att när Lottas medryttare rider blir det aldrig tjafs vid soptunnan. Hon bara rider förbi den! Trots att Lotta många gånger har varnat för soptunnan. Mystiskt!
Självklart måste Lotta bestämma vägen.
– Vi kan inte gå där, och vi kan inte gå åt det hållet, och vi kan inte rida på vägen! varnar Lotta.
Ganska ofta kommer Lotta inte iväg. Om det blåser mer än en sekundmeter eller är mörkt går det inte, och det går inte på helgerna för då är det så mycket liv och rörelse. Och ensam skulle hon aldrig rida ut, det är ju livsfarligt! Bara ansvarslösa idioter gör det.
Så det blir inte så många uteritter, och tur är väl det, för ingen skulle stå ut att rida med Lotta så värst ofta.

Tjafsiga Mia

Det är liksom aldrig bara att rida ut. Det ska alltid hända nåt. Antingen är Mia sen, eller så är det något med hennes häst eller så måste hon avboka i sista stund. Och om hon nu kommer iväg så slår det aldrig fel: efter 25 meter får alla stanna, för Mia måste spänna sadelgjorden, hoppa av och kolla stiglädrena, vända och byta hjälm eller hämta handskarna hon glömde. När de ska trava kommer de inte så långt innan de måste bryta av.
-Stannaaa! Jag måste sadla om! ropar Mia.
Ytterligare lite längre fram måste hon sitta av och spänna om nosgrimman.
Ja, så där håller det på när man ska rida med Mia.

Flå-Fia

Fia rider helst ensam. Alla jävlar är ju så långsamma och ska bara skritta hela tiden. Fia rider ut för att hästen ska få träning, och då kan man ju inte släpa på dressyrtanter och söndagsryttare!
Inte ens medel-modiga ryttare rider så gärna med Fia.
– Okej ska vi ta en galopp härå? säger Fia, som naturligtvis ligger först. Något svar väntar hon inte in, hon drar på bara och sen ser hennes sällskap bara svansen på hennes häst.
Och får hänga med bäst de kan när deras hästar sätter av efter.

Terapi-Tina

För Tina är uteritterna gratis samtalsterapi. Vare sig den hon rider med känner Tina eller inte får de höra allt om hennes liv och bekymmer. Det kommer rakt ut liksom, utan filter, allt från problemen med killen och på jobbet till att hon har silikonbröst, bla bla bla bara.
Eftersom hon är extremt självupptagen pratar hon mest om sig själv, eller skvallrar lite om stallägaren eller den nya i stallet. Tina pratar hål i huvudet på sitt sällskap helt enkelt. Efteråt är Tina som ny, medan ridkompisen är helt tömd på energi.
– Tack för att jag fick prata av mig! säger hon, slänger ut hästen i hagen och åker hem.

Ego-Eva

Eva vill egentligen inte rida ut med dig, hon behöver bara sällskapet för att få sin häst att gå fram. Därför frågar hon inte om du vill rida ut, hon bara hänger på. Sen när ni väl är ute ska allt vara på hennes villkor.
– Idag kan vi bara skritta för han gick ett hårt dressyrprass igår! säger hon.
– Idag är han verkligen jättetrött, så vi måste ta det lugnt.
Eva har en unghäst, så det får alla förstå att de måste anpassa sig efter den. Vad Eva inte kan förstå är att andras hästar också behöver tränas, efter sina egna behov.

Fika-Ellen

Fika är det viktigaste tycker Ellen. Men så är hon bara i stallet en gång i veckan också. En stalldag utan fika är som en shoppingrunda utan inköp menar Ellen. De andra tycker att det är lite mysigt att Ellen bemödar sig att ta med termos och bjuder på hembakta bullar.
Men alltså, vilken tid det kan ta, det där fikandet! Särskilt när Ellen packar ner fikat i sadelväskan och har fått för sig att alla ska sitta av mitt i ridturen och fika ute i naturen nånstans. Fläng-Fia rider aldrig med Ellen av förklarliga skäl, men Mia, Tina och Lotta kan tycka det är mysigt.

Kommentarer