Sugen på hästgård? Fallgropar och tips.

Sugen på hästgård? Fallgropar och tips.

Posted by Ulrika in Gårdsliv 29 jun 2019

Jag bor på en mindre hästgård, och jag kan för tillfället inte tänka mig något annat sätt att leva.

Det är underbart att leva nära hästarna och att få bestämma allt själv!

Men det finns saker som kan vara bra att ha tänkt igenom innan man tar steget att bosätta sig på en gård.

1. Orkar ni? Det är sjukt mycket jobb. Heltidsarbete någon annan stans och gård är en svår ekvation. Det är sju dagar i veckan som gäller. Ni kan glömma lata helger, och semester blir det inte så mycket. Du blir framför allt fastighetsskötare, och den biten kan mycket väl bli så betungande att du slutar rida.

2. Är ni överens? Jag vet hästfamiljer där mannen aldrig ens går in i stallet och kvinnan lämnas ensam med “hästeriet”. När någon i familjen blir utsliten och trött går det ut över relationer. Hästgårdsköp ligger bakom många skilsmässor.

3. Har ni råd? Att bo på gård betyder inte lägre kostnader. Utgifterna för reparationer, underhåll, byggnationer, maskiner och fordon blir i längden inte mindre än vad du betalade i hyra på inackorderingsstallet, snarare tvärt om. Jo, jag lovar, det är så.

4. Har ni stort behov av avskildhet och privatliv? Om ni inte har tänkt att enbart ha era egna hästar på gården får ni räkna med att det kommer springa folk hos er jämt, ofta på tider ni kanske skulle önska att det var lugn och ro. Ibland kommer de knacka på för att be dig komma ut och åtgärda något.

5. Älskar du att resa och att umgås med släkt och vänner? Risken är att det blir mindre av den varan, eftersom det är svårt att åka bort. Och när någon hälsar på dig har du alltid mycket att göra, och de kommer inte förstå att du måste gå ut i stallet hela tiden.

Det var frågorna. Här kommer tipsen:

1. Köp inte en gård nära villor eller i ett område som riskerar att bli tättbebyggt! Det räcker med en enda gnällig granne för att er dröm ska bli ett helsike. Grannar som inte vill ha hästar nära och som anmäler folk och klagar på allt är hästgårdens fiende nummer ett.

2. Köp inte dyrare än ni klarar av! Det måste finnas över till traktor och andra maskiner, och eventuella investeringar som till exempel ridbana. Marginalen i vårt lånelöfte åts upp av en budgivning. Nio år senare har vi fortfarande varken traktor eller ridbana… Vi får helt enkelt aldrig över till det, och det är inte kul. Just saying.

3. Skaffa inte onödigt stort stall. Har du sex boxar kommer det bli sex hästar. Även om du bara har en när ni köper gården.

4. Satsa på mark! Detta hänger ihop med punkt ett, ju längre avstånd till eventuella grannar desto bättre. Mark gör det också möjligt att ta eget foder och att ha en sund hästhållning. För lite mark kan bli ett stort problem.

5. Köp en gård i hyfsat skick. Såvida du inte är gift med Byggare Bob eller har obegränsade resurser att lägga på hantverkare kommer det ta evigheter innan renoveringar är klara, om de någonsin blir det. Själv har jag stirrat på samma fula tapet i åtta år. “Vi ska bara” tusen andra saker först…

6. Undvik hästgård på lermark. Speciellt på helt platt mark. Mitt i vintern upptäcker du att du bor i en slirig kladdkaka och att dina vackra hästar egentligen är träskmonster. Sandmark är att föredra.

7. Kolla upp om det finns ridvägar. Lita inte på vad mäklaren säger, utan försök kolla med folk i grannskapet om det verkligen går att rida i omgivningarna. Tillgängligheten kan vara dålig även om allt på ytan ser vackert och lantligt ut.

Trots dessa ”varningar” är min gård mitt paradis och mitt stall min kyrka. Just nu vill jag inte leva på annat sätt!

Men det är bra att veta vad man ger sig in på.

Följ mig gärna på Instagram: @ponnymamman.se

Kommentarer från Facebook