Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Medryttartyper. Mardrömsmedryttarna och guldkornen -här är de.

Medryttartyper. Mardrömsmedryttarna och guldkornen -här är de.

Av Ulrika Gårdsliv 11 okt 2022

* Småbarnsmamman Mia
Mia har småbarn, och det är som det är. Hon vill gärna få en andningspaus ibland och komma iväg till ett stall, och det kan du absolut förstå. Problemet är bara att varannan gång, minst, kan inte Mia komma. Du hör barnskriken i bakgrunden när hon ringer upp. Bebisen är sjuk, eller så är det andra barnet sjukt, eller så är det dop eller barnkalas eller städdag på förskolan, barnens pappa ska spela innebandy eller så ska svärmor komma på besök.
Åtgärd: ta inte småbarnsmammor som medryttare. Det blir bara merjobb för dig själv.

* Hybris-Hanna. Hybris-Hanna tror att hon är bra på att rida. Själv bedömer du att hon är en sån som gärna kan rida ut men nog inte ska hålla på obevakat på banan. Uteritter är därför er överenskommelse. Sist hon red var det mörka moln på himlen och Hanna gick till ridhuset. Sen fick du av en stallkamrat höra att hästen travat runt där inne med huvudet rakt upp i luften som en giraff medan hon försökte rida någon sorts dressyr. Då förstod du! Det var därför hästen känts som en sned planka dagen efter, och du fick ägna tre dagar åt att rida till den.
Åtgärd: leta efter bättre ryttare. Du kan inte ha dåliga ryttare på din häst.

* Gratis-Gittan
Gittan är ganska lik Hybris-Hanna, ibland är de samma person och Gittan ska ha gratis, annars kan det va! Hon har inte en tanke på att bidra ekonomiskt för att få utöva sin hobby på en fin, skodd, utrustad, vaccinerad, försäkrad och frisk häst. Hon gör ju så mycket jobb, egentligen borde hon få betalt! Grejen med Gittan är att hon är ganska respektlös. Det är mycket strul och hastiga återbud och hon betalar inte om hon råkar ha sönder någonting. För det är ju hästägaren som valt att ha häst. En dag får du höra att hon låtit kompisar och sin pojkvän som aldrig förut suttit på en häst rida.
Åtgärd: du bestämmer själv om du vill sponsra en Gittan eller inte. Men gratisryttare är ofta mindre seriösa.

* Galopp-Greta
Galopp-Greta älskar fart, och det kan väl vara bra ibland, men kanske inte alla dagar i veckan, eller dagen efter ett tuffare dressypass. Tyvärr har Greta ingen känsla för det där, hon kör så det ryker. Hur du än pratar med Greta får du höra att hon setts flänga bygden runt i full kareta, trots att du förklarat att hästen behöver lugnare ridning nu, av något skäl.
Åtgärd: prata, prata, prata. Hjälper det inte, byt.

* Vims-Vilma
Här är det inget som fastnar. Vilma kanske är snäll men det spelar ingen roll hur många gånger du säger till om täcken, foder, utrustning, vilken sadelgjord hästen får skav av, det blir alltid fel. Kl 20 får du ett sms av den som tog in som säger att det inte låg något foder i hästens box och att hästen har benskydd på sig fast medryttaren åkt hem för flera timmar sedan.
Åtgärd:. En övertydlig kom-ihåglista kan eventuellt hjälpa, och eviga påminnelser om att läsa den.

* Krävande Katarina
Katarina vill inte rida i skogen, hon vill rida på banan och i ridhuset, punkt. Inte bara det, hon vill träna och tävla också. Det är ett krav, säger hon. Och är Katarina riktigt, riktigt duktig kanske det kan vara värt det för dig? Om hon rider mycket bättre än du själv och hästen är mjuk och fin som en kola efteråt, om hon kanske rent av utbildar den? Se bara upp så att hon inte tar över. Helt plötsligt är det du som får maka på dig. Risken med Katarinorna är att du en dag upptäcker att det är du som är medryttare -på din egen häst.
Åtgärd: som med alla de andra är det en avvägningsfråga. Hur mycket av din häst vill du ge bort, och på vilka premisser?

* Bortskämda Barnungen
Bortskämda Barnungen kan eventuellt vara en duktig liten ryttare, men har alltid sin mamma, som också är hennes talesman, chaufför, mockningsmaskin, personliga assistent och försvarsadvokat i släptåg. Barnungen vägrar åka buss, så kan inte mamma skjutsa kommer hon inte.
Åtgärd: sondera terrängen noga innan du beslutar dig för den här medryttaren. Kommer de tillsammans på första besöket och det nästan bara är mamman som pratar så är det röd flagg. Medryttare måste vara självgående.

* Rädda Rebecka. Rebecka är livrädd när hon rider, och hennes nerver styr lite väl mycket. Alltför ofta kommer det ett sms: “jag red inte idag för det blåste” eller “Loppan verkade väldigt spänd idag så jag red inte”. De gånger hon rider blir det ofta enbart skritt också, om Rebecka känt sig rädd på turen.
Åtgärd: fråga dig om det är okej med alla de gånger som hästen inte rids, och om du är okej med att en rädd person sitter på din häst. Det riskerar ju att göra hästen otrygg.

* Fine-weather-Fanny
Fanny hade häst för länge sen men vill nu leva lite mer bekvämt. Hon vill säsongsrida hos dig. Det säger hon inte, men ganska snart märker du att hon bara vill rida på sommarhalvåret (med avbrott för semestern). Från november måste hon av någon anledning ha ett uppehåll, hon vet inte hur länge. När våren kommer hör hon av sig igen, var så säker. Hon har haft lite mycket på sistone, men nu vore det såå kul att rida igen! Hon har alltid har en ursäkt om det är dåligt väder eller väldigt kallt.
Åtgärd: om det funkar för dig och Fine-weather-Fanny tillför något, låt henne rida. Om inte, säg ifrån. Som med de andra, egentligen.

Och här är de vi alla letar efter:

* Ansvarstagande Anna
Anna har själv haft häst men kan eller vill av ena eller andra skälet inte ha det just nu. Hon har full koll både på ansvar och vad det kostar med hästar, även om hon får en chock när du berättar vad hovslagare och spån kostar nuförtiden. Hon är tacksam över att åter få vara i ett stall ibland, och säger det. Anna skulle skämmas att inte bidra med åtminstone en liten slant, och hon förstår också att du som hästens ägare och den som ansvarar för dess träning och hälsa måste bestämma vad hästen gör från dag till dag. Hon skulle aldrig göra något utan att fråga vad hästen gjort dagen innan. Hon förstår att hästar ibland bara måste skritta, och hon förstår att även hästägaren gör väldigt mycket av det som inte är det roligaste. Hon ställer sällan in, men kan hon inte säger hon till i god tid.

* Modiga Moa
Moa har nerver av stål. Hon är kanske inte tekniskt är den perfekta ryttaren men hon hoppar upp på vad som helst och rider. Utan alla Moa skulle hästar inte bli inridna och många unghästar skulle inte få den motion de behöver. Speciellt om du har en unghäst är Moa värd sin vikt i guld. Se bara till att Moa gör det ni sagt och att ha en god kommunikation!

Annor och Mo-or är ovärderliga! Hittar du sådana guldkorn så se till att de har det bra och vårda kontakten ömt och väl.

Kommentarer

Etiketter:,