Det finns tre delar i en stallhyra. Så undviker du att gå back.
Då och då får jag frågan om vad som är en rimlig stallhyra eller ser trådar där någon med något litet stall någonstans i Sverige frågar vad man kan ta för en boxplats, eller en lösdriftsplats.
Och alltid slutar det med att en massa hästfolk från olika delar av landet säger vad de TYCKER är rimligt eller orimligt eller vad de betalar där just de bor.
Jag drar ett djupt andetag här.
För att uttrycka mig direkt och skoningslöst är de flesta stallhyror i Sverige alldeles för låga och många stallägare sponsrar sina inackorderingar och jobbar gratis åt dem.
Det finns som jag ser det tre delar i en stallhyra:
1.Fastigheten. Din gård kanske är någon annans rosa dröm men den kostar i kapitalkostnader och den kostar att underhålla. Stallet, vägarna, marken, hagarna, eventuella ridbanor och ridhus, avloppssystem och armatur -allt kostar att löpande hålla i skick. Till stallet krävs också lösa delar som sopborstar, skottkärror, grepar, hinkar, maskiner, elaggregat.
2. Foder, strö och liknande. Du kan välja att låta foder och strö ingå eller du kan låta inackorderingarna betala för det separat.
3. Arbetet du gör åt de inackorderade. Det är inte bara att ta in och ut och fodra och fylla på vatten. Det är också att beställa foder och strö och passa leveranser, ta hand om sopor och ensilageplast, tömma gödselstacken, reparera, rensa avlopp och sköta vägar och hagar och banor och byggnader, planera.
Sist men inte minst har du ansvaret för någon annans djur 24/7. Du tar också betydande risker i att hantera andra människors hästar varje dag.
När du tänkt igenom dessa tre delar ska du fråga dig: vad vill jag ha för att någon får ha sin häst här och får komma hem till mig varje dag och använda det som finns här?
Vad vill jag ha för boxen, hagen, ridbanan, erbjuder jag plats för uppställning av hästtransport och plats för allt annat som varje hästägare för med sig? Vad är en rimlig kostnad för det? Glöm inte elen. Sätt ett delpris på just detta.
Sedan ska du tänka igenom det här med hö, strö och vad annat som en häst behöver, om du ska låta det ingå eller ej. Räkna på vad ditt hö kostar per kilo, vad varje spånsäck eller kilo halm kostar och hur mycket som går åt. Räkna! Du ska också räkna på saltstenar, toalettpapper om det finns en toa etc.
Sen måste du fundera på hur mycket arbete du gör med de andras hästar, och vad du vill ha för det. Hur många gånger i månaden tar du ut och in hästar, hur många fodringar sköter du? Vad är det värt?
Ska det vara gratis att byta täcken, ta av och på skydd, kanske till och med passa hovslagare och ta in för veterinär eller bör dessa saker kosta något extra separat? Eller bör du ta något för det? Vad är själva tillsyns- och ansvarsbiten värd?
Du måste självklart också ta reda på vad som blir över efter skatt. Anledningen att ingen vet vad hästar kostar, inte ens ägarna själva, är att det handlar om en myriad av olika kostnader som är svår att överblicka.
Men det är det du måste göra.
Få en riktig överblick.
Tänk igenom noga och räkna. Ta ett block och skriv ner, vänd och vrid på allt.
Många ursäktar sina oskäligt låga hyror med att det är långt från en storstad, men ditt arbete är väl lika mycket värt för det?
Det tycker nog skattemyndigheten iallafall.
Mitt tips är att du tar en grundhyra och låter den inackorderade betala foder och strö, saltstenar och mineraler efter förbrukning.
Då vet du vad du faktiskt får för själva boxplatsen och arbetet du utför.
Om du inte tar en grundhyra är risken att foder och strö och el och annat äter upp allt och att du i praktiken går back eller plus minus noll.
Det hjälper också hästägarna att få ett bättre hum om vad deras hästar kostar.
Ingen deal ser exakt likadan ut som någon annans. Naturligtvis ser alla stall olika ut och kan erbjuda olika faciliteter.
Just du kanske värdesätter saker som sällskap. Eller hjälp, mycket vanligt.
Men vad du än gör: se till att du inte går back eller bara plus minus noll!
Och att jobbet med andras hästar inte äter upp all tid och ork så att du inte pallar med din egen häst, ett mycket vanligt scenario bland stallägare.
Följ mig gärna på instagram: @ponnymammans