Alla måste tänka på miljön. Och samhället måste sluta särbehandla hästfolk!

Alla måste tänka på miljön. Och samhället måste sluta särbehandla hästfolk!

Posted by Ulrika in Gårdsliv 29 apr 2020

Igår skrev jag om de lag- och regeländringar som KAN bli följden av en statlig utredning som gjorts och där man tar fasta på hästars gödsel som miljövådligt. Det blev ett livaktigt kommentarsfält.

Jag har i omgångar försökt lyfta hästsportens miljöpåverkan. Jag har tagit upp resandet och fraktandet av hästar, plasten i foderframställningen, det galna shoppandet kring hästar och annat.

Vi hästfolk har länge varit lite blinda för den miljöpåverkan vår sport/hobby har.

MEN. Ärligt talat har jag inte tänkt så jättemycket på att just bajs som blir kvar i hagar skulle vara ett stort hot eftersom det allra mesta mockas upp och förvaras på betongplatta innan det tas hand om efter miljöregler som redan finns.

Jag har inte trott att just det är ett jätteproblem.

Men om det nu är så, ja då ska vi inte blunda för det, och vi ska, tycker jag, försöka vara så bra vi nånsin kan på att förbättra oss på ALLA bitarna av hästeriet.

Mitt problem med den här utredningen jag tog upp igår är att de har stirrat genom sina tjocka vetenskapsglasögon på endast en del av det hela, och helt glömt de andra stora värdena som hästnäringen står för.

Dessutom skiner det igenom att man som vanligt bedömer utifrån fördomar som finns, urgamla, djupt rotade fördomar om hästvärlden som grundar sig i okunskap, och kanske även klasshat, kvinnoförakt och avundsjuka.

Det känns bara så tröttsamt välbekant.

I decennier har dessa fördomar givit utslag i beslut och regelskapande. Ett exempel på det är friskvårdsbidraget, som fram tills för ett par år sedan inte gällde ridning (jag var själv med och drev igenom en förändring där med hälp av debattartiklar och medverkan i tv).

Den här eviga särbehandlingen av hästnäringen är verkligen trist.

Varför säger man inte till kobönder eller andra djurhållare att deras hagar bara ska användas i max tio år? Säger man till kobönder att deras hagar inte får ha mer än max 10% upptrampad yta?

Varför ska just hästar inte gå nära diken och vattendrag?

I min hembygd finns Svartsjö slott, där man håller biffkor. Dessa går och betar runt sjön, alldeles inpå vattnet. De håller det öppet och det är en underbar syn med de fina kossorna kring sjön när man åker förbi.

Ska kossorna också får de här restriktionerna snart?

Ska bönder inte få ha fler än max 2-3 kor per hektar mark?

Eller är det något med just hästar som sticker extra i mångas ögon?

Vi ska naturligtvis göra vad vi kan för att minska utsläppen kring våra djur. Men regler måste gälla jämlikt.

Regler och lagar som eventuellt blir till måste vara rimliga och möjliga att genomföra utan att det slår undan benen på företag och verksamheter, och de får inte vara diskriminerande.

Ett stort problem i hästvärlden är att vi inte står enade i någon sorts organisation genom vilken vi kan påverka och försvara oss i samhället.

Svenska Ridsportförbundet handlar mest om sporten. Själva näringarna och de enskilda hästägarna har ingen självklar organisation från vilken de för en gemensam talan. Hästvärlden är stor, men splittrad.

Låt oss hoppas att det inte blir så mycket av de där förslagen.

Men om det stiftas helt orimliga regler, då kommer jag kavla upp ärmarna.

Då blir det namninsamling, debattartiklar och politisk uppvaktning.

Hoppas ni hänger på isåfall.

Kommentarer från Facebook