Djursjukvården vs humanvården -vilken är bäst?

Djursjukvården vs humanvården -vilken är bäst?

Posted by Ulrika in Djursjukvården 24 okt 2017

Akutvård, människa.
Du drabbas av sjukdom och åker till akuten. Där blir du sittande i en nedsliten lokal full av hostande och krassliga människor medan stressad, slutkörd personal springer runt och gör sitt yttersta för alla. Du får vänta, vänta, och vänta, andra får gå in före dig, för du är inte döende.
Någon skriker åt en sköterska, när du ska på toa snubblar du över skor och kryckor, det är barnskrik, jämmer och elände.
12 timmar senare sitter du fortfarande där, personalen som tog emot dig har gått hem och när du kollar hur du ligger till är du borttappad i listorna.

Akutvård, djur.
Du kommer dit med ditt djur, de tar emot direkt, ditt djur får omedelbart proffsig hjälp av ett helt team. De minuter ni måste vänta sitter du i ett glänsande rent väntrum med nya soffor och gratis kaffe.

————————————–

Röntgen, humanvård
Du ringer varje dag i en vecka för att försöka boka, men det går aldrig att komma fram på telefon. När du en dag mirakulöst kommer fram blir du bortkopplad.
När du äntligen blir röntgad tre veckor senare får du inte träffa någon doktor, men någon ska höra av sig senast om en vecka. Eller, kanske hör två olika doktorer av sig, säger de, ingen vet riktigt.

Ett halvår senare har ingen doktor hört av sig.

Röntgen, djur.
De svarar i telefon när du ringer, du åker in, djuret röntgas
och du tittar tillsammans med veterinären på röntgenbilderna, på direkten. Allt klart på någon timme.

—————————————

Humanvården, cancer.
Du vår veta att du har cancer
men sjukvården kan inte hjälpa dig de närmaste månaderna -det är för långa köer. Sjukhuset är upptaget med att Lex Maria-anmäla sig självt och medan tumörerna växer ikapp med din dödsångest tvingas du förklara för Försäkringskassan varför du inte kan jobba.

Försäkringskassan pressar dig och jävlas och frågar en massa saker, band annat när du är beräknad att dö.

Djursjukvården, cancer.
Du kommer in med din hund som befinns ha en tumör,
personalen säger ”vi kan operera i övermorgon”! Tjoff, tjoff, redan innan helgen är tumören borta.

—————————————

Förlossning, humanvården.
Den gravida har ångest i nio månader
för att hon kanske inte ska få hjälp när det är dags, hon läser på om hur man föder barn i bil, kollar alla förlossningskliniker inom trettio mils radie. Hon till och med försöker få kejsarsnitt beviljat, enbart för att slippa sväva i ovisshet när tiden väl är inne. Men hon får nobben på kejsarsnitt. När barnet vill ut kan inget sjukhus ta emot henne och barnets pappa blir tvungen att bryta sig in på sjukhuset och hota personalen med pistol för att de ska få hjälp. När barnet är fött ska de ut så fort det bara är möjligt.

Förlossning, djur
Djuret bevakas dynget runt med kamera,
djurägaren är uppe hela nätterna och kollar upp vilka veterinärer som kan rycka ut om något skulle gå snett. Djuret slipper byta miljö och blir omhändertaget som en prinsessa hela processen igenom.

—————————————–

Vård i livets slutskede, humanvården.
Din gamla mamma varken ser, hör eller kan gå längre
och dessutom har hon blivit svårt senildement. Hon äter tjugonio olika mediciner, måste matas, har ont dygnet runt och skriker av ångest. Du ber läkaren om möjlighet att avbryta medicinering för att förkorta hennes lidande, men det går inte. Hon ska självdö, hur stort lidande och hur lång tid det än kräver.

Vård i livets slutskede, djur.
Vid minsta tecken på lidande hos det gamla djuret
trycker samvetet på. Djur ska inte behöva plågas, så du avlivar ditt djur av barmhärtighetsskäl. Alla tycker att du gjorde rätt. Hade du dragit ut på det hade du brutit mot djurskyddslagen.

Kommentarer från Facebook