Stora Enso stallpellets
Stora Enso stallpellets

Klarar vi en helvit hästbransch?

Klarar vi en helvit hästbransch?

Av Ulrika Ponnymamman tycker 19 maj 2016

SVT:s inslag i “Dold” sätter fingret på en mörk sida av hästnäringen, nämligen att unga människor utnyttjas och kan fara rejält illa om de står utanför försäkringssystemen, vilket många som jobbar i stall gör.

Ingen vettig människa tycker att Sofias öde i SVT´s “Dold” är acceptabelt. Hon var oförsäkrad när hon ramlade av hästen och fick en hjärnskada. Hon fick men för livet och ingen ville ta ansvar för det.

Den hon arbetade hos ansåg inte att hon var anställd, men jobbade gjorde hon.

Har du inte sett programmet så finns det HÄR.

Hästbranschen är full av svarta eller gråmelerade jobb där unga människor förväntas jobba mycket och hårt, ofta utan ekonomisk ersättning och utan avtal.

Lärlingssystem och praktikantjobb har funnits i alla tider, och är bra. Många yrken kräver ett stort intresse, och är du inte villig att göra några hundår, ja då kanske du inte har något i den branschen att göra.

Att jobba med häst är att ständigt lära. Min egen dotter har under två kortare perioder jobbat utan ekonomisk ersättning hos proffs i tävlingsstall, och hon lärde sig mycket.

På ena stället blev hon dock mest utnyttjad som grovarbetskraft, med nio timmar långa dagar och nästan enbart mockning. 28 halmboxar på en dag mockade hon och en annan fjortonåring hos en känd hoppryttare i Skåne, plus fixade hönät på 10 -18 kg som skulle hissas upp på väggen. Därefter puts och sopning.

De var bara fjorton år, men jag fick absolut inte ringa och prata med ryttaren, för det skulle ha varit pinsamt! Jag lät det passera för att det bara var två veckor.

De här två veckorna gjorde att min dotter bestämde sig för att inte jobba med hästar…

Risker vet man att man tar. Det går inte helt att radera bort riskerna inom hästbranschen. Men det här med försäkringarna borde verkligen styras upp.

Formerna för arbetstider, ledighet och liknande också.

Hur som helst. Det ÄR tack vare allt billigt eller obetalt jobb som utförs i stallen som vanligt folk kan ha häst!

Praktikanter och svarta tjänster håller hela kostnadsbilden någorlunda nere. För dig och för mig.

Om -eller när- allt i hästnäringen blir helvitt tror jag vi får se följande:

* Stallhyror ökar dramatiskt i pris -enligt LRF är den faktiska kostnaden för en stallplats på en anläggning med vitt betald personal 10 000 kronor i månaden.

* Hästar blir dyrare i inköp.

* Träning blir dyrare.

* Ridskola blir dyrare.

* Tjänster av alla slag blir dyrare.


…och så vidare.

Vi är ju redan en bit in i processen. För knappt tjugo år sedan kostade det 400 kronor att få hästen skodd i min trakt, och ingen hovslagare tog kvitto. Idag jobbar hovslagarna vitt och priserna är de tredubbla.

Vi vill väl alla att de som jobbar med hästar och i stall ska ha drägliga villkor? Ingen vill väl att sånt som hände Sofia sa hända? Alla vill att hovslagarna ska kunna sjukskriva sig och få en dräglig pension en vacker dag?

Men klarar vanligt folk, hästvärldens “medelklass” som behövs för att alla stall, tränare, skolor och all detaljhandel ska ha en marknad, klarar vi av de kostnadsökningar som skulle bli följden om branschen blir helt vit?

Jag känner mig kluven. Fick just en “vit” räkning för en träning för min dotter. Summan för en timmes träning, delad med flera andra och inklusive fakturaavgift och moms, landade inte långt ifrån vad jag själv får ut för en hel dags arbete.

Kan bara uppgivet konstatera att det inte kan bli så många sådana träningar.

Om precis allting blir vitt, kommer det bli så dyrt att rida och hålla häst att det åter blir något som enbart överklassen kan ägna sig åt?

Och om hela hästnäringen på grund av det skulle krympa, skulle inte då statens skatteintäkter från hästnäringen minska?

Vad vi än har för tankar om allt det här så går hela hästbranschen åt det vitare hållet. Kontanter blir allt ovanligare, och både bankernas och statens avsikt verkar vara att få bort dem helt.

När kontanterna är borta, då är vi övervakade. Varenda betalning vi gör, från tuggummi till hästträning till löneutbetalningar, kommer kunna spåras.

Kommer det kanske bli ännu vanligare då att unga jobbar mot enbart foder, stallplats och ett rum? Kommer en dold byteshandel att öka?

Blir det tunga smutsgörat i stallen utfört av människor från andra länder som har ännu sämre förutsättningar att få hjälp om olyckan är framme?

Jag kan se ännu mörkare rum öppnas upp än de vi ser idag.

Hur tar vi steget in i en fräschare hästbransch där folk inte far illa och blir utnyttjade, utan att det blir så dyrt att bara överklassen har råd att rida?

Förslag, någon?

——————————–

Följ oss gärna på Instagram: Ulrika: ponnymammans Saga: Sagaasss

Kommentarer