Idiotförklara inte medelryttaren, tack.

Idiotförklara inte medelryttaren, tack.

Posted by Ulrika in Ponnymamman tycker 30 mar 2016

Svallvågorna gick höga efter Penelope Leprevosts osnygga och kanske desperata tilltag mot sin häst på framridningen i Scandinavium -och besserwisserkören drog igång med sitt ojämna kraxande.

Besserwissrar är vi allihopa.

Vi gör alla vår bedömning utifrån vilka vi är och vad vi har för bakgrund och referensramar.

Det har nu gjorts utspel som gör gällande att de som rider på lägre nivåer inte vet vad de pratar om och att man måste vara på hög nivå om man ska kunna avgöra om det som skedde på framridningen var oacceptabelt eller en helt nödvändig sak som inte var så farlig egentligen.

Man är allmänt nedlåtande och kallar folk för ”svenssonryttare” och Lilla lipande Lisa.

Är jag en svenssonryttare?

Absolut!

Köpte häst efter ett långt uppehåll, avlade på ett mediokert sto, tränade varje vecka men kom aldrig någonstans, hinner nu inte rida alls på grund av att jag blev ponnymamma.

Man kan inte vara mer svenssonryttare än jag.

Nästa fråga:

Är jag dum i huvudet för det?

Det får de som läser mig avgöra. I runda slängar 60 000 hästmänniskor, från toppar i Svenska Ridsportförbundet och langslagsledare till ponnymammor och tonåringar.

Jag har några ord till er von Oben-ryttare. Ni som nog inte är den verkliga eliten, utan antagligen befinner er i det breda bandet precis under den verkliga eliten, som är alldeles för smarta för att gå ut och spotta och sparka neråt.

Ni som kallar folk för svenssonryttare och Lilla lipande Lisa, ni är förbannat dryga.

Här är vad jag vill säga till er:

Svenssonryttarna är hästsverige. Det är de som fyller Scandinavium och Friends Arena. Skulle bara elitens närmaste anhöriga och wannabe-eliten sitta på läktarna skulle det vara väldigt tomt på tävlingarna.

Precis som ponnyföräldrarna är sportens bärande sponsorer är svenssonryttarna levebrödet för hela hästindustrin.

Det är svenssonryttarna som handlar täcken och bett på mässan och ser till att hästsverige går runt och att pryltillverkarna har råd att sponsra toppryttarna.

Det är också svenssonryttarna som gör att de som är strax under eliten kan leva på att utbilda hästar och träna andra. Kanske har de rent av Lilla Lisa och Svensson-Sussi bland sina elever?

Svenssonryttarna är i regel inte idioter utan människor som månar om att djur inte ska fara illa för att vi väljer att rida på dem och tävla med dem.

Jag tror att svenssonryttarna är fullt kapabla att avgöra om det är förkastligt eller ej att med full kraft hugga sporrarna i en häst för att sedan direkt efter dra den hårt i munnen.

Oavsett skäl, oavsett om den behövde “väckas” i situationen, oavsett om hon aldrig gör så hemma så är det inget jag vill se hända någonstans över huvud taget.

Jag har dock inga illusioner om att alla i eliten skulle vara fläckfria i hur de tränar. Jag har via yrket haft att göra med folk på precis alla nivåer, och vet bland annat hur man på ett stort, namnkunnigt ställe i Tyskland tränar hopphästar med el-sadelgjordar och benskydd fulla med grus.

Hur som helst.

Det är min simpla svenssonryttar-önskan att inga barn ska behöva se sina idoler behandla djur illa.

Vad wannabe-eliten än tycker om svenssonryttare och Lilla lipande Lisa så är ridsporten under hårdbevakning.

Det finns en kamera i var mans jackficka idag, och jag tillhör dem som tror att hela ridsportens framtid hänger på hur väl vi hanterar våra djur.

Hälsningar

En svenssonryttare

Kommentarer från Facebook