Händelserna på hästgården - Boka här
Händelserna på hästgården - Boka här

Ta krafttag mot gubbsnusket!

Ta krafttag mot gubbsnusket!

Av Ulrika Okategoriserade, Sexuella övergrepp 11 nov 2016

Krönika i Tidningen Ridsport, nummer 7 2016

En blick. En komplimang. Beröm. En aningen för intim beröring.

Det är så jag tänker mig att de börjar. De här relationerna mellan unga flickor och män i position.

Jag har hyllat ridsportens män. För deras förmåga att se kvinnor som jämlikar. För deras mod att tävla mot kvinnor. För att de klarar att lära av kvinnor och ha dem som förebilder. De är faktiskt helt unika i det avseendet.

Men det finns en annan sida av myntet. Höll på att kalla det grabbkultur, men det är snarare en gubbkultur, oavsett åldern på mannen. Det handlar om män med status som tar för sig bland elever, praktikanter och unga anställda.

Hon känner sig sedd, utvald och betydelsefull. Han får en kick, och han har alltid övertaget.

Det är obalansen i maktförhållandet som är stötande. Mest tydligt blir det i relationer mellan lärare och elev. Eleven hamnar per automatik i beroendeställning. Om hon -för det är oftast en hon- vill avsluta relationen riskerar hon smutskastning, utfrysning eller att inte kunna genomföra utbildningen.

Det behöver inte ens ha ingåtts någon relation; jag känner en kvinna som inte lyckades ta sin beridarexamen i Tyskland därför att den gifte läraren hon avvisade började motarbeta henne och gjorde hennes situation hopplös -han gav henne mer och mer arbete tills hon kollapsade.

Och jag har intervjuat Ulla, idag över 80 år, som redan som 12-åring blev antastad av män i stallen.

Fenomenet förekommer också i exempelvis artistvärlden, där unga människor strävar uppåt i en bransch där äldre, etablerade proffs har de yngres framgång i sina händer.

Varför får detta fortgå? Alla tycker att det är sunkigt, men ingen säger något. Vem stöttar den som blir utsatt? I en sport där de flesta känner varann och gör affärer med varann är det tydligen svårt att konfrontera de här männen.

Vad gör vi nästa gång en sådan här sak rullas upp? Skrapar vänner med foten i ridhussanden då också och låtsas som om det regnar? Sopar vi det pinsamma under mattan och ser till att den stackarn blir omplacerad? Tycker lite synd om mannen rentav som inte vet att hålla bättre styr på sig?

Det krävs krafttag mot detta.
Först och främst för de enskilda, utsattas skull. Men också för sportens skull. Inte förrän det här unkna beteendet är utvädrat och bortsopat kan vi skryta med att ridsporten är helt och hållet jämställd.

Lästips: Mariane Wallins roman “Bränd” (Kikkuli Förlag), en stark roman om en flicka som blir utsatt för sexuella övergrepp i stallet. Marianne Wallin har forskat på sexuella övergrepp inom idrottsvärlden och har 50 års erfarenhet av hästsporten.

Kommentarer