Rovdriften inom djursjukvården kostar liv. Gör något, Ulf Kristersson!

Rovdriften inom djursjukvården kostar liv. Gör något, Ulf Kristersson!

Posted by Ulrika in Okategoriserade 07 apr 2024

Stockholm 2024.04.07

Det är du som styr det här landet, Ulf. Så jag vänder mig till dig.

För det finns ett och annat i landet som helt verkar sakna styrning. Ett exempel är utvecklingen inom djursjukvården, som kapats av vinstgiriga kedjor vars ägare saknar intresse för djursjukvård.

De har ett intresse för pengar, och de har upptäckt ytterligare ett område att exploatera.

Och det har de gjort med besked. Med start 2011 köpte de nybildade veterinärvårdskedjorna Evidensia och Anicura snabbt upp närmare 70% av marknaden. Med lyxutrustade kliniker drev de upp priserna. Försäkringsbolagen som fick ta de allt större räkningarna tvingades höja sina premier, och så har det fortsatt. Dessa två kedjor ägnar sig åt en rovdrift där djurägare blir skinnade och skuldsatta medan ägarna blivit miljardärer, vilket Expressen skrev om förra veckan.

Jag minns när Evidensias första VD Anders Thunberg i en intervju 2013 sa ”dagens djurägare vill rädda sina djur till vilket pris som helst.” Det var ett iskallt kalkylerande. Han såg att här fanns det pengar att tjäna.

Under det dryga decennium som gått har priserna skenat. Bara under de två senaste åren har priset på vanliga tjänster som kastration och vaccination ökat med ytterligare 36%. Allt fler gör sig nu av med sina djur.

Hundstallet i Stockholm vittnar i en tidningsartikel om ett kraftigt ökande antal hundar som vanvårdas eller som ägare inte längre kan ha kvar. Stora kostnader för försäkring och veterinärvård är skäl som uppges.

Varje dag hör man om hårresande fall.

* Min väns hunds sista sexton timmar i livet kostade 45 000 kronor och då gjordes inte någon avancerad åtgärd. Det var främst en (1) övernattning som djursjukhuset propsade på som orsakade det galna priset.

* En pensionär berättade gråtande att hennes hund kanske måste tas bort i förtid för att hon inte har råd med försäkringen längre och hon inte har pengar till det ingrepp djursjukhuset föreslog. Hennes hund är hennes allt, kan tilläggas.

* En kvinna skrev till mig häromdagen och berättade att hennes väns hund ligger inne på ett av de stora djursjukhusen och att sjukhuset höll hunden gisslan -vännen fick försöka låna ihop 120 000. Det gällde två diskbråck.

”Men ha inte djur då om du inte har råd” är axelryckningsargumentet som idag ofta möter den som är kritisk. Men det är ett cyniskt, dumt och slappt argument.

Cyniskt därför att den som säger det inte förstår eller bryr sig om vad djur betyder för människor.

Dumt därför att det finns en omfattande näring kring våra husdjur som riskerar att dras med i fallet om mängden husdjur minskar mycket.

Slappt för att man accepterar att miljardärerna kapat åt sig ytterligare ett område av våra liv att suga ut och profitera på.

Ett av tre svenska hushåll har husdjur. Och det finns skäl till det.

En katt kan vara den enda källa till närhet en ensam människa har, och är en helt naturlig blodtryckssänkare.

En hund är inte bara en källa till kärlek och glädje, de ger också sin ägare motion och frisk luft. Den kan vara en känslomsässig livboj för ett barn i en dysfunktionell familj, den kan vara en ensam persons bästa vän.

Det finns forskning på husdjur och hälsa och alla pekar på att husdjur är bra. Därför bör samhället intressera sig. Att kunna ha en hund eller katt ska inte vara en klassfråga.

När fler tvingas avstå från hund eller katt ökar den psykiska och fysiska ohälsan. Självmorden blir fler. Ett drastiskt uttalande kan tyckas, men jag är helt säker på att det stämmer.

Det finns alltså en samhällsvinst i att människor kan ha husdjur. Det borde väl intressera dig, Ulf Kristersson?

I Sverige är det idag långt fler än veterinärerna och deras personal som ska tjäna på djurvården. Dessa bolag har från starten drivits och expanderat via riskkapitalbolag. Deras personal har munkavle inskrivna i anställningsavtalen.

Och det här vet du säkert, Ulf Kristersson, du är ju ändå statsminister, men jag förklarar det ändå: riskkapital satsas i bolag där det anses finnas en möjlighet till god avkastning.

Risk- och reward-scenarier analyseras noggrant innan stegen tas.

Genom att rulla vinsten vidare från en investering till nästa kan de undvika beskattning.

De jobbar med komplexa strukturer för att optimera vinst och minimera skatt. Holdingbolag, passiva ägare och utländska enheter är delar av en struktur skräddarsydd för att det ska vara svårt att följa pengarna.

”Till vilket pris som helst” har blivit för högt för många nu. Vård och försäkringar har blivit så dyrt att allt fler ger bort eller tvingas avliva sina djur.

Och det är inte bara djurägarna som mår dåligt i det här, Ulf Kristersson. Många som arbetar i branschen är pressade av vinstgiriga ägare i ena änden och av arga och förtvivlade djurägare i den andra. Ett tragiskt faktum är att veterinäryrket är ett av de mest självmordsdrabbade yrken som finns.

Jag vet att Sverige har många problem, men utvecklingen kostar faktiskt liv, Ulf Kristersson. Den kostar hälsa och den kostar liv, även människoliv.

Ska djurvården verkligen vara ett område där miljardärer ska tjäna ännu fler miljarder? I exempelvis Frankrike anser man inte det. Där finns en lag som säger att veterinärer måste vara majoritetsägare i klinikerna och att djursjukvård inte får drivas i vinstsyfte.

Gör något, Ulf Kristersson! Förslagsvis:

* Tillsätt en ny utredning som synar djursjukvårdens aktörer. Den tidigare utredningen fokuserade mest på veterinärbranschens personalproblem men det finns andra problem, som bristande konkurrens och prissättningen.

* Syna beskattningen. Riskkapitalbolag är lågt beskattade redan innan de fifflar iväg sina pengar utomlands men djurägaren tvingas betala 25% i moms.

* Fundera över en lagstiftning som den franska -för djurens, djurägarnas och veterinärernas skull. Återför makten till veterinärerna.

* Sätt någon press på försäkringsbolagen. Hittills har de stillatigande spelat med. För att det är lättast och för att de tjänar pengar.

Det bästa för folkhälsan och husdjursnäringen är trots allt om så många som möjligt som älskar djur har möjlighet att ha djur.

Ulrika Fåhraeus,

journalist, författare, bloggare, kattpensionatsägare, djurägare

Foto: Axel Adolfsson, pressbild Moderaterna.

Kommentarer från Facebook