Stora Enso stallpellets
Stora Enso stallpellets

Ponnymamman inleder samarbete Elisabeth Massi Fritz.

Ponnymamman inleder samarbete Elisabeth Massi Fritz.

Av Ulrika Okategoriserade 24 Nov 2016


I måndags fick jag äran att på teatern Rival i Stockholm lyssna på och träffa advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Hon har vigt sitt yrkesliv åt att försvara kvinnor och barn, och är Sveriges främsta juridiska profil när det gäller sexualbrott och hedersrelaterade brott.

Inom kort inleder jag tillsammans med Elisabeth Massi Fritz en liten serie här i min blogg där vi tar upp frågor om rättigheter, brott och straff kring sexuella övergrepp.

Starkare kvinna får man leta efter. Nitton år gammal bestämde Elisabeth sig för att läsa juridik i Stockholm.

Men familjen i Motala var inte så pigg på det. Den syrianska hedern skulle skadas om en ogift dotter flyttade iväg på egen hand. Elisabeth trotsade sin familj, och idag är de stolta över henne.

Efter studierna jobbade hon en tid med affärsjuridik. Det var det som ansågs finast. Brottmål hade lägre status.

Men så gjorde hon en vändning i karriären. Idag är hon känd för framför allt våldtäktsmål och mål kopplade till hederskultur och familjevåld. Totalt orädd går hon emot alla patriarkaliska strukturer och plockar ner dem i småbitar.

Elisabeth Massi Fritz vill se en skärpt sexualbrottslagstiftning.
Hon har tilldelats mängder av priser och utmärkelser och har jobbat med uppmärksammade mål som våldtäktsmålet mot polismästaren Göran Lindberg, hedersmordet på Pela Atroshi och våldtäktsmålet mot plastikkirurgen Carl-Åke Troilius.

I en tid då det sexistiska krafter tycks vara på frammarsch ser jag verkligen fram emot att göra den här lilla serien tillsammans med Elisabeth.

“Knowledge is power” hälsar Elisabeth så länge.

Håll utkik här i min blogg!

Elisabeths instagram: @advokatmassifritz, Advokatfritz på Facebook.

JULKLAPPSTIPS: stallkalendern 2017! Fylld med fölungar -som bonus går 25 kr till den fantastiska hjälporganisationen LoveNepal som bekämpar sexslaveri i Asien.

Kommentarer