Stora Enso stallpellets
Stora Enso stallpellets

“Pelle” stämmer SvRf på 2,7 miljoner. Men det är hans offer som borde få skadestånd. Inte han.

“Pelle” stämmer SvRf på 2,7 miljoner. Men det är hans offer som borde få skadestånd. Inte han.

Av Ulrika Okategoriserade, Sexuella övergrepp 03 nov 2019

Någon frågade om det är mannen jag kallar “Pelle” som nu stämmer Svenska Ridsportförbundet på 2.7 miljoner kronor för att de tog hans B-tränarlicens ifrån honom.

Ja, det är klart det är. En hästsporttidning gick ut med det igår och skriver att licensen togs efter “rykten i sociala medier och bloggar”.

Det är mitt arbete de menar. “Rykten” låter som om det helt saknar substans, därför klargör jag här hur det var med saken.

1. Under 2016 ägnar jag mig en del åt att skriva om sexuella övergrepp inom Ridsporten, här i min blogg.

2. I januari 2017 blir jag kontaktad av en mycket modig och rakryggad kvinna som kände “Pelle”, som hade hållit till på en ridklubb där han jobbat och som visste vad han pysslade med.

3. Kvinnan kopplar ihop mig med flera av hans unga offer, som jag gör intervjuer med. Jag får också skärmdumpar av meddelanden och bilder mellan “Pelle” och några tjejer. Berättelserna och skärmdumparna lämnade inget rum för tvivel.

4. Den 15 februari 2017 publicerar jag ett blogginlägg med rubriken “Hur kan det få fortsätta?” och det tar hus i helvete.

En knapp timme efter publicerandet ringer en högt uppsatt person från Svenska Ridsportförbundet och frågar om detta är “Pelle”. De har blivit kontaktade många gånger om honom och behöver veta om det är honom det handlar om, för att kunna vidta åtgärder. Ja, det är han, svarar jag.

Ett par veckor senare är hans licens indragen.

Det väller in fler berättelser och tips och frågor i min inbox.

5. Uppdrag Granskning ringer upp mig. Ett av “Pelles” offer har tipsat dem och de är intresserade av att gräva mer i detta. Jag hjälper dem med vad jag har, tipsar om nyckelpersoner etc.

6. En lavin av artiklar om sexuella övergrepp i hästvärlden skrivs under hela våren, både av hästmedia och annan media.

7. Den 23 maj 2017 sänder Uppdrag Granskning i samarbete med Dold sitt program “Ridtränaren”. Det blir mycket uppmärksammat.

8. I september 2017 ringer polisen mig. “Pelle” har polisanmält mig för grovt förtal. Jag sitter tillsammans med advokat Martin Cullberg i förhör i Solna polishus. Misstankarna mot mig läggs dock ner.

Jag fick enormt mycket stöd för det här. Men det kostar på att gå i bräschen. Många vände sig emot mig och jag kölhalades i månader i sociala medier. Samtidigt som främlingar kunde komma upp och krama mig på tävlingsplatser stod andra och blängde, särskilt i Skåne.

Svenska Ridsportförbundet som redan innan hade en minst sagt avog inställning till mig fick det nu nu ännu mer, och det skulle ge högst påtagliga följder senare.

Dock ångrar jag absolut ingenting.

Trots SvRf:s inte precis varma hållning mot mig tänker jag hjälpa dem (jag har kontaktats i det ärendet).

Jag gör det för tjejerna.

Jag gör det för offret som grät i telefon för två och ett halvt år sedan, och för alla andra som ännu inte trätt fram och berättat.

De är offren som förtjänar upprättelse.

Det är offren som borde ha skadestånd!

Inte deras förövare.

KÖP SPÅNPELLETS enkelt här:

Kommentarer