Några råd till dig som ska köpa ponny.

Några råd till dig som ska köpa ponny.

Posted by Ulrika in Okategoriserade 20 jun 2019

Då och då skriver någon till mig och frågar vad man ska tänka på när man köper ponny.

Ja herregud, det första man ska fråga sig är om man verkligen ska det… Jag måste vara ärlig. Du blir livegen, pank och uppsydd under oöverskådlig tid framöver, var så säker.

MEN -om jag säger, att det bästa jag nånsin gjorde för mitt barn var att låta henne få den där ponnyn…?

Klart ni ska köpa ponny!

Jag tyckte själv att det var jättesvårt att välja ponny, trots att jag växte upp med hästar och vid tillfället hade haft egen häst sedan tio år.

Det absolut viktigaste är att ponnyn är frisk, det näst viktigaste är att ponnyn i fråga passar barnet.

Ett mycket vanligt misstag är att köpa en för svår ponny. Det misstaget orsakas ofta av att man som förälder överskattat sitt barns kunskaper och ridnivå, eller av att man själv har dolda tävlingsambitioner som man omedvetet överför på sitt barn.

Speciellt föräldrar som inte själva rider tenderar att köpa för svår ponny.

Att barnet kan galoppera på ridskolan innebär inte med automatik att barnet är “duktigt”. Att kasta upp sitt barn på en ponny den inte klarar av är inte bara farligt, det är också ett bra sätt att äventyra barnets hästintresse.

Å andra sidan kan man också råka köpa en alltför lugn och sävlig ponny som inte erbjuder någon utmaning, och en del barn behöver utmaningar för att tycka det är roligt.

Alltså: känn ditt barn, och försök att göra en ärlig uppskattning av vad för slags ponny som kan lämpa sig.

Ytterligare ett vanligt misstag är att köpa en ungponny åt ett oerfaret barn.

Vissa föräldrar tror att äldre ponnyer inte är något att ha, och tänker att en ung ponny kan ge pengarna tillbaka när de säljer den senare.

Oftast är det tvärt om. Om barnet inte är kapabelt att utveckla en ung ponny (och för det krävs verkligen kunskaper) är risken stor att man gör både ponnyn och barnet en otjänst, och i värsta fall förstör ponnyn.

Om ni har möjlighet att hyra en ponny eller ha en på foder är det ett utmärkt sätt att prova om ni trivs med ponnylivet.

Tänk så här:

* ett försiktigt barn: snäll, trygg ponny

* ett modigare barn med behov av utmaningar: en livligare ponny

Många vill låta sina barn specialisera sig på en gren redan tidigt.

Det är åt helsike! Barn ska lära sig både att rida dressyr och att hoppa, och framför allt ska de få “lekrida” mycket med andra barn, ute i skogen och på fält, utan krav.

Det måste vara roligt! Det är väl hela grejen, egentligen?

Den första egna ponnyn kan gärna vara en allroundponny åt läromästarhållet. Var inte rädd att köpa en lite äldre ponny, de är ofta kloka och trygga, och har de uppnått en högre ålder med bibehållen hälsa är de i regel av gott virke.

Den första egna ponnyn behöver kanske inte vara en utpräglad tävlingsponny. Under era första ponnyår kommer det utkristallisera sig om ditt barn vill tävla eller är nöjd utan den komponenten. Utifrån det kan ni sedan leta efter nästa ponny, om intresset håller i sig och ni behöver köpa en lite större.

Barnen växer ju som sagt, så det blir ofta ett eller två byten av ponny om det är så att ni vill fortsätta att ha det här livet i familjen.

Det kanske viktigaste av allt om du som relativt okunnig förälder ska ge dig in i detta är att våga fråga, och fråga isåfall de som är verkligt rutinerade. Ta med dig en kunnig person ut för att titta på ponnyer ni kan tänkas köpa.

Shetlandsponnyer och russ är vanliga svenska förstaponnyraser. Om tävlingsintresse finns kan den andra ponnyn kanske vara en welsh, en new forest, en irländsk import eller en svensk ridponny.

Återigen: fråga andra! Prata med erfaret hästfolk.

Veterinärbesiktiga alltid ponnyn innan köp. Ni ska själva vara med på besiktningen, som helst ska utföras av en veterinär som ni väljer. Ta gärna med en rutinerad vän eller bekant.

Kom sedan ihåg att ingen veterinärbesiktning i världen kan garantera att ponnyn fortsätter att vara frisk. Detta kommer bero på hur ni tar hand om den, och på hur den rids.

När ni väl har skaffat er ponny, fråga duktiga hästmänniskor om allt: foder, vaccinationer, hovslageri, ridning, utrustning.

Lämna det aldrig upp till barnet att lägga upp träningsschema eller foderstat. Jo, jag har faktiskt sett det hända. Fler gånger än jag önskar.

Barn har inte de kunskaperna.

Ja, det var något om allt detta.

Lycka till!

Följ gärna min nya Insta: @ponnymamman.se

—————————————

Kommentarer från Facebook

Etiketter: , ,