Jag rider igen! Så blev jag av med mina smärtor och började må bra.
Nu till något helt annat.
Jag har börjat må BRA i flera hänseenden. Och varför inte berätta hur det gått till, om det kan hjälpa någon annan.
Det handlar mycket om vad jag stoppar i mig. Och vad jag inte stoppar i mig längre.
Faktiskt har jättemycket av både vårt fysiska och psykiska välmående med det att göra.
Redan här vill jag säga att jag är inte något hälsofreak som har välmående som religion utan det här är observationer jag gjort under en längre period.
Till att börja med hade jag ont som satan i tolv år.
Artros och inflammationer i kroppen. Vet ni vad sånt gör med en människa i längden?
Hur grinig och trött man blir?
För ett år sedan kom dödsstöten: jag kunde inte ens rida längre.
Gissa hur deppig jag blev av det?
Jag går rakt på: För några år sedan sa en läkare till mig att lägga om kosten.
Och det är tyvärr det enda riktigt bra råd någon läkare någonsin givit mig.
Han sa till mig att ta bort socker, gluten och mjölkprodukter ur kosten, för att kolla om det kunde lindra eller ta bort mina inflammationer.
Och det har det gjort! Men inte omedelbart. Och inte lättvindigt.
Det var fruktansvärt jobbigt att lägga om kosten. Vidrigt att tvingas sluta äta sånt man tycker om.
Min första reaktion var: men vad i helsike ska jag äta då?
Jag har varit vegetarian i över 40 år (sedan jag var 16) och jag åt tidigare väldigt mycket bröd och pasta.
Jag äälskar bröd och pasta! Att tvingas sluta med god vetepasta och bröd var hemskt.
Inga mer fluffiga fruktosfrallor med apelsinmarmelad, ingen mer gnocchi med någon god pastasås.
I lunchrestaurangen:
Ska jag ta den här salladen? Fan, det är pasta i. Men den där pajen då? Nej, pajdeg innehåller gluten. Okej men där finns det wraps! Näpp, wraps innehåller också gluten.
Gluten och socker finns i tamejfan allt. Och gott är det.
Men -det kommer ständigt nya glutenfria produkter.
De är inte lika goda som veteprodukter, men en sak som jag lärt mig är att jag faktiskt inte behöver äta så mycket bröd och pasta som jag gjorde innan.
En annan sak som jag av en slump upptäckte var att jag såg bättre och blev klarare i huvudet när jag tog bort gluten.
Jag jobbade just då med min bok och upptäckte att jag kunde sitta fullt fokuserad i många timmar, och var glasklar i hjärnan.
Jag förstod inte genast att det berodde på att jag exluderat gluten, men det skulle klarna senare.
Jag skojade med en kompis och sa lite tillspetsat att jag blir blind och dum i huvudet av gluten!
Och jag snubblade faktiskt över en länk där det stod att stärkelse hos vissa människor kan påverka glaskroppen i ögat så att man ser sämre. Nu kan jag tyvärr inte hitta länken.
Mjölkprodukter var minst jobbigt att sluta med, dock älskar jag ost.
Men just ost är tydligen inte den värsta sortens mjölkprodukt man kan äta så det har jag fortsatt med.
Kanske lite fusk, men jag är som sagt bara en människa. Och ost är en viktig källa till kalk och protein när man inte äter kött.
Minst jobbigt att lägga bort har faktiskt socker varit.
Man vet ju vad som innehåller socker, och efter en lite småjobbig period av abstinens gick det riktigt bra.
En sak som händer när man lägger bort socker är att smaksinnet skärps.
Jag hör hur präktigt det låter, men idag är sötman från en apelsin eller en banan all sötma jag behöver.
Smågodis smakar kemikalier nu, det äter jag bara inte längre.
Men iallfall. Det är aldrig roligt att vara helt militant med något.
Självklart tar jag en bit tårta när någon fyller år. Jag har ätit några glassar i sommar också.
Och man vill inte vara en party pooper på middagen som tackar nej till desserten och sitter och fingrar på servetten när alla andra äter chokladmousse.
Men i min vardag är jag sockerfri, och det är verkligen att var FRI.
Fri från suget, fri från topparna och dalarna, fri från tröttheten jag upplever 40 – 60 minuter efter att jag ätit något sött.
Nu, när jag äter något sött, känner jag vilken kraftfull effekt socker har.
Jag blir speedad, pratig, känner sockret nästan fysiskt i blodomloppet, följt av en krasch.
Humöret blir ojämnare, jag har närmare till att snäsa åt min man eller bli arg när jag ringer banken.
Och detta ger vi till barn!
Folk dricker socker i form av saft och läsk!
Nu när jag känner skillnaden tycker jag det är helt sjukt. Jag kan stå bakom någon i mataffären som har läsk och godis i sin korg och tycka genuint synd om dem som ännu är sockerberoende.
Iallfall, tog kostomläggningen bort mina inflammationer?
JA det gjorde den!
Jag har inte längre bindvävsinflammation och lederna mår bättre.
Höftledsartrosen, antagligen initierad av en hästolycka 2009, rådde det dock inte på, den krävde en operation.
Rehaben har varit lång och full av bakslag på grund av att jag ständigt gör mer än jag borde men nu är det riktigt bra, de flesta dagar.
Jag har nu en energi som jag inte upplevt sedan 2000-talet.
Jag har fått livet åter, faktiskt.
Det är nog en kombination av kostomläggningen och operationen.
En välkommen bieffekt är att det blivit lättare att hålla vikten. Jag vill verkligen inte vara en vikthetsare men har man ledproblem är det inte bra att vara tung.
En annan bieffekt av kostomläggningen är att magen mår bra, och magen och tarmarnas hälsostatus har en direkt påverkan på både det psykiska och fysiska måendet.
Många depressioner och sjukdomar beror på att mag- och tarmkanalen är i obalans.
Gluten och socker orsakar inflammation i tarmarna, vilket bland annat leder till psykisk ohälsa och värk i kroppen.
Att hålla magen och tarmarna friska har alltså en helt grundläggande inverkan på välbefinnandet.
Man kan enkelt hjälpa bakteriebalansen i magen genom att dagligen äta yogurt, dricka Proviva eller äta probitotika, det säljs idag i pillerform på vanliga mataffärer.
Jag undrar hur många som skulle slippa äta antidepressiva om de tog bättre hand om sin mage och tarm.
Jag läste en text av en mamma i USA som svor att hennes sons adhd nästan försvunnit sedan de la om kosten i familjen.
Ja, jag skulle inte bli det minsta förvånad om det skulle visa sig att vad man äter kan förvärra eller förstärka olika former av npf.
Hur som helst, man kan förebygga inflammationer genom att inte dagligen ge sin kropp gluten och socker.
Jag äter för övrigt kosttillskott som till exempel magnesium och extra järn eftersom vegetarisk kost kan vara fattig på det. Ovanpå det tar jag Q10, ett vitamineralpiller och en kapsel med omega-3.
Jag har hur som helst inte varit så pigg och stark som jag är nu på många många år.
Och jag är så glad, för vid denna tid förra året gick jag på riktigt och tänkte att livet var slut, mer eller mindre.
Det var så grönjävligt att halta runt, vara begränsad och trött och vara tvungen att sluta med allt som var roligt.
Idag rider jag igen.
Och jag går på gym också. Att träna är en absolut nödvändighet efter en höftoperation.
Jag har gått ner sju kilo sedan i vintras och jag skulle ljuga om jag inte sa att det är jäkligt skönt.
Sammanfattning:
* Sluta med socker, fördelar: piggare, jämnare humör, inga tröttsvackor, lättare att hålla vikten, mindre inflammationer, bättre smaksinne.
* Sluta med gluten, fördelar: lugnare mage, mindre inflammationer, bättre syn- och luktsinne. Lättare att hålla vikten, bättre tänkande, klarare i huvudet.
Sist men inte minst så börjar jag varje dag med en müsli som jag gör själv för att slippa allt socker som tillverkare av müsli och frukostflingor häller i.
Ingredienser: havregryn, hasselnötter, mandlar, russin, linfrön, pumpakärnor, ibland andra frön.
Jag ville skriva om det här för att berätta vad som hjälpt mig.
Det kanske inte hjälper alla, men att exkludera socker och gluten från min vardagsdiet är det avgjort bästa jag gjort för min hälsa.
————————–
Jag har inte lagt till några länkar till forskning om detta, men det finns mängder av information om man vill googla runt lite själv.