Stora Enso stallpellets
Stora Enso stallpellets

Inspirerande kurs på Tuna Gård -hösten kan få komma nu!

Inspirerande kurs på Tuna Gård -hösten kan få komma nu!

Av Ulrika Okategoriserade 20 aug 2019

Ibland kan man behöva lite inspiration. Lite nya tankar, ett nytt sätt att göra något, en liten kick därbak kanske.

När sommaren är över kan vara en sådan tid. Hästen är igångsatt efter semestern -now what? Även om man vet på ett ungefär vad man vill göra kan det krävas något som kickar igång en.

I helgen kom dressyrtränaren Lena Lilja till vårt fina grannstall Tuna gård och höll kurs.

Saga red, själv deltog jag som kaffedrickande läkttarryttare.

Saga red två av mina uppfödningar, Denize 14 år (Danzas- De Niro- Weltmeyer) och hennes avkomma Crescendo, sju år efter hopphingsten Crelido.

Sagas egen häst ska gå SM till helgen, därför tog hon inte den.

Även från marken lär man sig mycket av kurser. Jag skulle vilja säga att det är underskattat ur lärosynpunkt att titta på när andra blir undervisade. Eller, för all del, av att titta på EM på tv!

Lena var en ny bekantskap för oss. Hon hade en skarp blick och var tydlig med ryttarna. Det var uppiggande att hon var så positiv, ibland kan man behöva lite pepp.

Lena såg verkligen hästarna exakt som de var. Inte minst mitt lilla fuxsto, som inte alltid faller dressyrfolk i smaken därför att hon är liten, het och inte har någon flashig gång, läste hon som en öppen bok. Hon såg den extrema ridbarheten bland annat.

Bland mycket annat blev jag glad att hon såg en framtid i min “gamla” häst, som egentligen är min favorit men som jag tyvärr försummat under Sagas nu ganska många och intensiva tävlingsår.

– Fjorton år, det är väl ingen ålder! Kör igång nu bara! Hon är SÅ fin,henne den kan ni göra massor med!

Nya tränare säger nya saker. När man blivit lite hemmablind- och döv och fastnat i sina hjulspår kan det ge nytt liv även åt den “gamla” tränarrelationen att rida en kurs för någon ny.

På kvällen fick vi en väldigt intressant föreläsning i hästens anatomi av Jennifer Sjöberg, som är utbildad equipat. Hon berättade massor av spännande saker om muskler, ligament, skelett och annat. Saga satt med uppspärrade ögon och insöp allt.

Vi tanter fick lite bubbel till.

Därefter var det middag i det stora, vackra huset på gården, en härlig social kväll med både nya och mer välbekanta ansikten.

Dag två var det ridning igen. Saga red då min sjuåring som för dagen var lite o-energisk. Honom måste man få fart på, till skillnad från hans mamma som har medfödd turbomotor.

På Saga har det väl alltid synts lite i dressyren att hon också rider hoppning och terräng. Det är något man måste göra upp med för att få höga procent.

– In med armbågarna, vrid om överskänkeln, in med tårna, upp med hakan! Det är skillnaden mellan en sexa och en åtta på sitsen!

Som sagt, Lena var en fräsch ny bekantskap, skarp, glad, rak och trevlig, en riktigt vitaminspruta, och vi välkomnar hösten med lite nya idéer om vår ridning och nya planer för hästarna.

Vi ber att få tacka Tuna gård för dessa inspirerande två dagar! Nu känns det som om hösten kan få komma, enligt mig den bästa tiden för ridning!

Köp spånpellets enkelt här:

Kommentarer