Hur blev det så dyrt? När djursjukvården släppte in snubbarna från Handels.
Varför har det blivit så dyrt att ta veterinär hjälp?
Det är frågan som började ställas redan för tio år sedan.
Dels handlar det om att vi köper en tjänst av högutbildade människor, med avancerad teknik och att djurvården inte subventioneras av staten som humanvården.
Personer som lagt flera år på studier och har ett stort ansvar måste få en vettig lön, det fattar alla.
Det handlar också om att Sverige har höga krav på djurskydd och lokaler.
Ovanpå allt har vi de svenska skatterna. Som ju inte är att leka med.
Men det är inte allt. Det är trots allt en enorm skillnad idag mot hur det var innan 2010-talet.
En hel del beror på att vi är så försäkringsbenägna i Sverige. Svensken försäkrar sig till tandborsten och folk som inte har sina djur försäkrade vågar knappt säga det.
Så ser det inte ut utomlands, och i de länder där man inte försäkrar djur är priserna på djursjukvård mycket lägre.
På Gröna Arbetsgivares hemsida förklarar de prisläget i djursjukvården nästan uteslutande med att djurägarna kräver mer och mer avancerad vård till sina djur.
Det argumentet körde de hårt med på 2010-talet -och det stämmer i någon mån.
Fler vill idag rädda sina djur till varje pris och de där som vill ha cancerbehandling på en 17-årig katt eller liknade har blivit fler.
Men det är bara den del av sanningen. Och det är rätt fult att försöka rikta ljuset mot kunderna och säga: det är ert eget fel.
Den främsta orsaken står nog att finna i att branschen öppnade dörren för snubbarna från Handels.
De concernägda bolagen nöjer sig inte med att bara hjälpa djur och gå runt.
De har vinstkrav på sig från sina investerare. Investerarna möjliggjorde upprustning och inköp av ny och avancerad utrusning -men det här skulle också bädda för ett nytt sätt att jobba.
Evidensia som snabbt köpte upp en stor del av marknaden när de bildades har enligt en initierad källa ett vinstkrav på närmare tio procent, även om siffran som officiellt redovisas är två procent.
Tio procent, två procent, vilken siffra som är sann vet kanske bara ledningen och naturligtvis har de revisorer som kan trolla med knäna. Komplicerade ägarstrukturer gör det snårigt att följa pengarna.
Hur det än är har de anställda inom Evidensia press på sig.
Det är klart att tillvägagångssättet mot kund då kan bli mer offensivt.
Evidensia har också en hel stab med folk som inte jobbar med djur över huvud taget: affärsområdeschefer, IT-folk, HR-folk, en affärsstödschef, en hel marknadsavdelning och så vidare.
Bolagets VD Johan Wiklund bor i en prestigeförort till Stockholm och har tre lyxbilar i garaget. Wiklund var tidigare VD för K-rauta.
Vem betalar alla dessa människor?
Djurägarna naturligtvis. Via försäkringsbolagen, som låter sig mjölkas.
Hur som helst. Delar av branschen hakade på investment-tåget, styrd av kostymfolket från näringslivet.
Och när kedjornas priser sköt i höjden följde många privata kliniker efter och höjde de också. Detta konstaterade Folksam i en undersökning redan 2015.
På senare år har rapporter kommit om att veterinärer och djursjukvårdare mår allt sämre. Veterinärer är ett av de mest självmordstyngda yrkena som finns.
Vissa vill lyfta fram djurägarnas beteende som orsaken.
Och nog kan djurägare vara rejält påfrestande och svåra, med förväntningar och i värsta fall hot, uthängningar och anmälningar. Men sånt drabbar även människor i andra yrken och kan inte vara det enda skälet till att veterinärer mår dåligt.
Jag tror som sagt att veterinärerna idag är pressade från flera håll. Från sina ägare och investerare och från djurägarna som tycker att måttet nu är rågat.
Jag har fått se ett Evidensiskt anställningskontrakt. De anställda får inte säga något som kan påverka företaget negativt, och denna munkavle gäller även efter anställningens slut.
I avtalet kan jag också läsa att Evidensias personal har personalrabatt på djurvård -men bara om djuren är försäkrade.
Läs den meningen igen.
Den före detta anställde person som visade mig kontraktet berättar om hög stress på arbetsplatsen och låg lön. Hen slutade för sitt måendes skull och känner sig även efter anställningens slut rädd att prata.
Vi är många som känner att ”lönsamheten framför allt” inte är ett tänk som hör hemma i vården av varken människor eller djur.
Man har man släppt in snubbarna från Handels så har man.
Hur som helst, det här var några av anledningarna till varför det har blivit så dyrt.
De senaste året har vi dessutom fått oberäkneliga och ibland skyhöga elpriser som alla företag måste hantera, och höjda chockhöjda räntor.
Sammantaget har husdjur alltmer blivit en klassfråga.
* Evidensia startades 2012 när investmentbolaget Valedo och två stiftelser som stöttade djursjukvården investerade i Regiondjursjukhuset Strömsholm, Regiondjursjukhuset Helsingborg, Malmö Djursjukhus samt Södra Djursjukhuset i Stockholm. Investmentbolaget började spana på djursjukvården redan 2009, identifierade ”en fragmentiserad marknad” och försökte under flera år påverka ett antal aktörer att haka på investeringståget. Idag ägs Evidensia av riskkapitalbolaget EQT, Stiftelsen Strömsholms Djursjukvård, Evidensias ledning samt ett hundratal medarbetare.
EQT är ett svenskt riskkapitalbolag startat 1994 av Wallenbergsfären/Investor.
AniCura å sin sida ingår i Mars Incorporated, ett gigantiskt utländskt jättebolag.