Aldrig haft kolik -så gör vi hos oss.
Det är nu 16 år sedan jag skaffade häst igen efter ett långt uppehåll, och under den tiden har jag varit välsignad med en sak: vi har sluppit kolik. Vi har under denna tid ägt omväxlande mellan en och sex hästar, fött upp några också. Vi har även hand om andras hästar.
De första 10 åren stod jag inackorderad med två hästar. Den gemensamma nämnaren för stallen jag stått i är att de varit lite enklare och att hästarna fått vara ute mycket.
Vi TROR att Sagas ponny kanske höll på att få kolik en vinterkväll för några år sedan. Då gick Saga en två timmars promenad med ponnyn, vi tog bort fodret den kvällen och sen var det borta.
Jag hävdar inte att jag kan och vet allt, men nu när Statens lantbruksunviersitet SLU går ut och ber hästägare fylla i en enkät om kolik och utfodring (se länk nedan) tänker jag att jag kan berätta hur vi gör i ett stall där vi sluppit kolik.
Vi ger grovfoder 4-5 gånger per dag och ett minimum av kraftfoder. Detta på grund av att vi enbart haft naturligt energiska hästar med mycket krut i. Andra hästar behöver säkert fodras på annat sätt, men jag kan bara säga något om våra egna. De är pigga utan mängder av kraftfoder.
En del säger att deras hästar behöver stå inne och vila. Det kanske stämmer för vissa hästar, återigen kan jag bara tala för våra, och för dem har det genomgående varit så de snarare blir piggare ju mer de får vara ute.
Rutiner:
Ut: mellan 7 och 8 på morgonen. Några nävar kraftfoder. Ensilage i hagen eller i boxen beroende på väder.
Lunch: ensilage omkring klockan 12.
Mellanmål: ensilage klockan 16 – 17.
Intag kl 20 -21 cirka, om det inte är snöstorm eller regnar, då tar vi in tidigare. Då äter hästarna lite kraftfoder och lite uppblött betfor. Samt ensilage.
Omkring kl 23 går jag ut och ger lite ensilage till och kollar att de har det bra. Hästarna får också en kaka halm till natten.
Mer? Vattenkoppar i boxarna och baljor i hagarna. Stora hagar som uppmuntrar till aktivitet, hästarna går två och två. Ingen häst står ensam och glor. När det är som geggigast får de gå i mindre hagar för att inte trampa sönder allt, men de är ändå stora i jämförelse med hur det ser ut på många håll.
Det kanske är ren tur att vi sluppit kolik och jag säger inte att min hästhållning är någon sorts recept. Jag förstår att vår hästhållning nog inte passar alla. Jag säger inte heller att jag tror att vi aldrig kommer drabbas. Jag säger bara att så här ser det ut hos en hästägare som sluppit kolik i 16 år.
Nu får vi väl kolik bara för det…! Nä, men skämt åtsido, jag tror på utevistelse, rörelse, måttligt med kraftfoder och ensilage lite men ofta.
Fyll i SLU:s länk om kolik och utfodring HÄR.
PS Vi har också en lösdrift med fri tillgång på ensilage. Där har vi inte heller sett till någon kolik.
Kika gärna på vårt kattpensionat HÄR!