Låt inte din häst bli tjock i sommar!
Har sedan sist funderat vidare på det här med vikt, som är så otroligt känsligt. Och tänkt att debatten mest omfattar kvinnor som dömer andra kvinnor.
Ta en man av medellängd, det vill säga 180 centimeter, varken jättesmal eller tjock. Han väger antagligen mellan 75 och 85 kilo.
Ingen står vid staketet och viskar att han är för tung för sin häst.
Men ta en tjej på 75 -85 kilo och sätt i en sadel. Då lovar jag att det börjar viskas!
En normalslank man på 80 kilo anses inte tung, men en mullig tjej på 80 kilo anses tung.
Även om de skulle rida samma häst skulle hon anses tung men inte han.
Det är i regel inte män som viskar om sånt på läktare och vid staket.
Naturligtvis bör man i någon mån välja häst efter sig själv. En större människa ska ha en större, rejälare häst, det är inget konstigt med det. Inte en liten med tunna ben.
Sedan tror jag verkligen att det är som det sägs, att en lite tyngre ryttare som rider bra är bättre för hästen än en lätt ryttare som rider dåligt.
Iallafall, det jag vill ta upp nu är något annat som också är ganska känsligt, nämligen HÄSTENS vikt.
Övergödda hästar är enligt veterinärer väldigt vanligt idag.
Precis som vi själva och våra barn och våra hundar och katter är rundare än för 30 år sedan så är våra hästar också tjockare. Det är bara att titta på gamla 1900-talsfoton så ser man skillnaden.
Själv tror jag att det är långt värre för hästen om den själv ständigt går och är tjock, än om ryttaren har några extrakilon.
Rejäl övervikt är hur som helst inte bra för någon, varken djur eller människor. Många bagatelliserar djurs övervikt, vill inte riktigt se att det egna djuret är överviktigt eller tycker rent av att det är gulligt. Men det kan få ödesdigra konsekvenser.
Jag minns en som flera somrar i rad lät sin häst gå på långbete för att hon skulle hinna med släkt, vänner, barnen och semesterresor. Det skulle vara så skönt för hästen.
Hästen blev fruktansvärt tjock. Den blev trött och halt och veterinärer sa till henne: din häst måste banta 100 kilo.
100 kilo!
Hela hösten och vintern tvingades hästen banta efter de där långa betena. Men detta gick inte så många somrar. Den blev inte ens åtta år. Den fick tas bort på grund av belastningsskador.
De flesta hästar går nog inte upp 100 kilo på betet, men 50 är inte alls ovanligt enligt min vän som är veterinär.
Samma veterinär är smått förtvivlad över katter och hundar. Han hävdar att 90 procent av alla katter är överviktiga!
Synen på vad som är ”lagom” hull på våra djur har förändrats. Och veterinärkåren är bekymrad.
Om vi nu återvänder till det här med ryttares vikt. Ta en lättare ryttare på 50 kilo och sätt på en häst som gått upp 50 kg under sommaren.
Eller sätt en ryttare på 80 kilo på en häst som inte har gått upp alls.
Den häst som blivit tjock på betet får då ändå mycket mer att kånka på, trots sin lättare ryttare. Dygnet runt, dessutom.
Det säger sig självt att den häst som slipper vara överviktig har mindre belastning på sin kropp, både med och utan ryttare. Så varför låta dem bli feta?
Vill man som jag och många andra ha hästarna på gräs om sommaren så är det lite pyssel att hålla hästen i trim. Men det går.
Om du är en sann djurvän -låt din häst slippa bli fet i sommar.
Följ oss gärna på instagram: Ulrika: ulrikaeff Saga: sagaass